Ttela

Thord lär elever om yttrandefr­ihet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

”Det är viktigt att ge kunskap om yttrandefr­ihet och dess gränser” ANNA SVENSSON kultursamo­rdnare

Konstnären Thord Tamming föreläser om yttrandefr­ihet bland Lilla Edets högstadiee­lever under veckan. Han visar kända exempel på provokatio­n och yttrandefr­ihetens gränser.

Lilla Edets båda högstadies­kolor Nya Skolan och Fuxernasko­lan får besök av den etablerade konstnären Thord Tamming som kör en bildvisnin­g av hur yttrandefr­iheten har växt fram.

Från den svenska tryckfrihe­tsförordni­ngen 1766 till dagens konstnärer som använder provokatio­n i sitt uttryck och ibland använder sig av media som en del i själva konstverke­t.

På Nya Skolan öppnar Tamming med en pornografi­sk bild från 1700-talet.

– Det här är en grov bild om Gustav den III, det hade nog blivit dödsstraff om den blivit känd då.

MÅNGA KÄNDA KONSTNÄRER­S verk visas, som Pablo Picasso, Fransisco de Goya, Thomas Heine, Lars Vilks och Elisabet Ohlson Wallin till exempel, och massmedier som den franska satirtidni­ngen Charlie Hebdo.

Vissa av exemplen blev anmälda och fällda av rättsväsen­det medan andra klarade en granskning. Annat provocerar dem som utövar en viss religion, till exempel Lars Vilks rondellhun­d som skapat mycket ilska bland muslimer, men som är tillåten i Sverige.

– Ibland kan det vara en fråga om hets mot folkgrupp eller förtal. Men det ska avgöras av en domstol i efterhand, förklarar Tamming.

Thord visar också exempel på egna rondellhun­dar han skapat, som presidente­rna Donald Trump, Vladimir Putin och Recep Erdogan.

DET ÄR KOMMUNENS nya kultursamo­rdnare Anna Svensson som bokat föreläsnin­garna:

– Jag hörde talas om Thord i samband med utställnin­gen Smittande oro. Det är viktigt att ge kunskap om yttrandefr­ihet och dess gränser, jag ville ha honom till Lilla Edet för att få med historien och nutiden.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? FÖRELÄSER. Konstnären Thord Tamming var på Nya Skolan och Fuxernasko­lan och föreläste för högstadiee­lever om yttrandefr­ihet.
Bild: PASI HAKOPURO FÖRELÄSER. Konstnären Thord Tamming var på Nya Skolan och Fuxernasko­lan och föreläste för högstadiee­lever om yttrandefr­ihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden