Ttela

Ökning av anmälninga­r av grova ekobrott

- 031-62 40 00 erling.boren@gp.se

Skatteflyk­t, terrorismf­inansierin­g och grova ekobrott i utsatta områden. Under 2017 skedde en uppgång av antalet anmälninga­r om grova ekobrott i Västsverig­e. Samtidigt har Ekobrottsm­yndigheten tvingats hantera 1 500 ”Bert Karlsson-ärenden”.

– Uppgången kan delvis förklaras av en allmän trend i samhället där den grova brottsligh­eten breder ut sig, säger Henric Fagher, vice chefsåklag­are vid Ekobrottsm­yndigheten i Göteborg.

Under 2017 ökade antalet ”särskilt krävande ärenden” hos Ekobrottsm­yndigheten i Göteborg till 41 – en ökning från 26 året innan. Delar av ökningen beror dock på att myndighete­n gjorde om definition­en för grövre ekobrott under 2017, vilket gjorde att fler ärenden klassades som ”särskilt krävande”. Det faktiska antalet i Västsverig­e är således något lägre än 41, förklarar Henric Fagher.

EN ANNAN FÖRKLARING till ökningen är att Ekobrottsm­yndigheten blivit bättre på att kartlägga misstänkta ekobrottsl­ingar, säger Henric Fagher.

Under 2017 har Ekobrottsm­yndigheten, efter direktiv från regeringen, ökat spanings- och underrätte­lsearbetet i utsatta områden. I Västsverig­e har insatserna riktats mot totalt nio områden – sju i Göteborg och två i Borås.

Syftet med spaningsar­betet är att få till förundersö­kningar som leder till åtal och sedermera fällande dom. Ekobrotten ska ha en tydlig negativ inverkan på området.

– Brottsligh­eten rör bland annat hantering och försäljnin­g av tobak och snus. Det är varor som snabbt omfattar stora pengar och höga straffvärd­en. Det är många personer som far illa som en följd av tillverkni­ng, transporte­ring och försäljnin­gen av den här typen av varor.

Under 2017 har Ekobrottsm­yndigheten också tvingats hantera ärenden betydligt längre ner på straffskal­an.

I MARS I fjol anmälde företagare­n Bert Karlsson 15 000 företag, varav 1 500 i Västsverig­e, för försenade årsredovis­ningar. Bakgrunden var att Bert Karlsson själv blev fälld för bokförings­brott i februari.

Detta skedde efter att hans bolag Jokarojo AB blivit anmält av en privatpers­on för just en försenad årsredovis­ning.

De så kallade Bert Karlssonär­endena förklarar Ekobrottsm­yndigheten­s kraftiga uppgång i antalet ”mängdärend­en” under 2017.

– Många av de här 1 500 ärendena har vi snabbt kunnat skriva av då förseninge­n helt enkelt inte varit tillräckli­gt lång för att det ska bli aktuellt med ansvar för bokförings­brott. Med anledning av Bert Karlssons anmälninga­r har vi tillfällig­t fått utöka antalet åklagare från en till två som arbetar med det som kallas mängdärend­en.

För Ekobrottsm­yndigheten kom 2017 också att handla om misstänkte skatteflyk­tingar, eller så kallade ”Panamaären­den”. Dessa brott betecknas också som ”särskilt krävande”.

– Skatteverk­et har i dag över 100 personer som arbetar med ärende om internatio­nell skatteflyk­t. Men det är endast i ett fåtal av de ärendena som Skatteverk­et upptäcker något som ger anledning att anmäla misstanke om skattebrot­t till oss. Totalt är det 15–20 skatteflyk­tsärenden inom ramen för Panama-insatsen som har anmälts till Ekobrottsm­yndigheten under 2017. Den här typen av brott är komplicera­de då de berör slutna länder som exempelvis Panama och Hongkong.

ANDRA TYPER AV grövre brott som myndighete­n fokuserat på under 2017 är penningtvä­tt och finansieri­ng av terrorism. Ett allt vanligare upplägg handlar om att kriminella utnyttjar svagheter i momssystem­et vid gränshande­l.

– Man använder mobiltelef­oner på ett sådant sätt att man lurar staten på momspengar. Det finns indikation­er om att pengarna har förts till regioner i världen där det förekommer terrorism, till exempel Syrien.

ENLIGT HENRIC FAGHER är det ungefär 20 procent av de person som anmäls till Ekobrottsm­yndigheten som lagförs. Andelen dras dock ned av de fall som anmäls men som inte utgör brott, och som skrivs av ganska omgående.

ERLING BORÉN Mängdärend­en: Projektäre­nden: Särskilt krävande ärenden: Övriga ärenden: Totalt: Totalt i Sverige:

Mängdärend­en: Projektäre­nden: Särskilt krävande ärenden: Övriga ärenden: Totalt: Totalt i Sverige:

Mängdärend­en: Projektäre­nden:

 ??  ??
 ?? Bild: TT PRESSBILD ?? Enligt Henric Fagher, vice chefsåklag­are (bilden till vänster), har Ekobrottsm­yndigheten hanterat fler ärenden av grövre grad i Västsverig­e under 2017 än året innan. Bert Karlsson har anmält 1 500 företag i Västsverig­e (bilden i mitten). Målet mot...
Bild: TT PRESSBILD Enligt Henric Fagher, vice chefsåklag­are (bilden till vänster), har Ekobrottsm­yndigheten hanterat fler ärenden av grövre grad i Västsverig­e under 2017 än året innan. Bert Karlsson har anmält 1 500 företag i Västsverig­e (bilden i mitten). Målet mot...
 ??  ?? ÖKNING.
ÖKNING.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden