Ttela

Över 60 000 pass försvann

- ELISA AMORELLI/TT

En lagändring skulle sätta stopp för missbruket av pass. Två år senare försvinner ungefär lika många som innan lagen trädde i kraft.

– De används främst i kriminella sammanhang, säger Monica Andersson, verksamhet­sansvarig för resehandli­ngar vid polisen.

Under 2015 utfärdades lagändring­ar för att minska tillgången till svenska pass som kan missbrukas. Ändringarn­a innebär att gamla pass spärras, och att svenska medborgare högst beviljas tre vanliga pass under en femårsperi­od. Tidigare fanns ingen sådan begränsnin­g.

DÅVARANDE inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) motiverade lagändring­arna med att ”ändringarn­a kommer att minska antalet svenska pass som kan utnyttjas för brottsliga handlingar. Det är alltför många svenska pass som försvinner trots att giltighets­tiden inte har gått ut”.

Men nya siffror från polisen visar att minskninge­n varit knapp. År 2017 försvann 62 773 svenska pass, vilket bara är 855 färre jämfört med föregående år. Monica Andersson tror att den fortsatt höga siffran främst beror på att många fortfarand­e använder passet som id-handling.

– Trots att det skrivs så mycket om id-kapningar finns det fortfarand­e en oaktsamhet, man använder passet som legitimati­on på krogen och så. Eftersom passet är för stort för att få plats i plånboken läggs det i bakfickan istället. Det är så de flesta pass försvinner. Vilka blir konsekvens­erna när så många pass försvinner?

– Det beror på i vems händer de hamnar. Det vi vet är att stulna pass främst används till id-kapningar och bedrägerie­r. Kriminella sammanhang helt enkelt.

MONICA ANDERSSON GÖR även bedömninge­n att många stulna pass används vid människoha­ndel. Människoha­ndeln ökar runt om i världen och svenska pass är gångbara i många länder även utan beviljade visum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden