Ttela

Våldsamt Syrien tas upp i FN

SYRIEN: FRANKRIKE KRÄVER ATT SÄKERHETSR­ÅDET TAR UPP UTVECKLING­EN

- SOFIA ERIKSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Turkiets offensiv innebär ännu en frontlinje i det redan svårt krigstrött­a Syrien. När FN:S säkerhetsr­åd möts står läget i Afrin, såväl som i de inringade opposition­sfästena Idlib och östra Ghouta, på dagordning­en.

Efter snart sju år av konflikt eskalerar våldet i Syrien. Sedan mitten av november utsätts omkring 400 000 människor i det belägrade rebellfäst­et östra Ghouta i princip dagligen för flygräder samt beskjutnin­g från regimen och dess allierade.

Här har skolor och sjukhus förstörts med avsikt, enligt FN. Situatione­n förvärras av raketer som den väpnade opposition­en i sin tur avfyrar mot bostadsomr­åden i Damaskus.

SEDAN DECEMBER HAR striderna också trappats upp i och kring provinsen Idlib, det sista större sammanhäng­ande rebellfäst­et i Syrien. Bashar al-assads offensiv har lett till framgångar på marken, framför allt i de östra delarna av Idlib, som är glest befolkad och till stora delar består av öken och stäpp.

Samtidigt har omkring 200 000 människor drivits på flykt undan striderna i Idlib.

– Jag tror inte att det handlar om någon slutstrid, men det är såklart ett tecken på att det inte går så bra för Assads motståndar­e. Snaran dras åt här också, säger Aron Lund, författare till boken ”Syrien brinner”.

–Om inget oväntat händer så kommer Assad att tuffa vidare och ta över den östra delen av Idlib. Sedan kanske det blir en andningspa­us * I mars 2011 inleddes demonstrat­ioner för demokrati i Syrien. Regimen svarade med dödligt våld och med tiden utvecklade­s konflikten till ett blodigt inbördeskr­ig.

* Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats.

* Sedan mitten av december och fram till mitten av januari har över 210 000 människor flytt undan det eskalerand­e våldet i nordvästra Syrien, enligt Fn-organet Ocha. Flest – över 58 000 – tog sig till byn Dana i Idlibprovi­nsen medan många andra har flytt till platser i de angränsand­e provinsern­a Aleppo och Hama.

* Enligt FN finns 1,1 miljon internflyk­tingar i Idlib och närliggand­e områden. innan nästa steg. Och det får vi se vad det blir.

I HELGEN DÖDADES minst 18 civila i samband med den turkiska offensiven mot den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien, enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet. Dödsfallen bekräftas av den kurdiska Ypgmilisen medan Turkiet dementerar att några civila har dödats i offensiven. Anfallen riktar sig mot just YPG som Ankara betraktar som terroriste­r med koppling till PKK.

TURKIET HAR LÄNGE varnat för att man inte tänker tillåta att YPG kontroller­ar stora delar av landets gräns mot Syrien, trots att USA har stöttat den kurdiska milisen i kampen mot IS. Det som händer nu är att en Natomedlem försöker bekämpa en grupp som är utbildad och beväpnad av en annan Natomedlem.

Turkiets intåg i norra Syrien har fått Frankrike att kräva att FN:S säkerhetsr­åd under måndagen tar upp utveckling­en vid landets brinnande frontlinje­r – såväl Afrin som Idlib och östra Ghouta står på dagordning­en.

– Hela Afrinområd­et är i fokus för vår uppmärksam­het och det är klart att jag delar den oro som väldigt många i Sverige känner, inte minst alla de med rötter i regionen, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) på väg in till ett Eu-möte i Bryssel.

Sverige stödjer initiative­t till diskussion i säkerhetsr­ådet, inte minst med tanke på den humanitära situatione­n.

– Kurderna, kristna grupper och andra är väldigt utsatta, säger Wallström.

– NATURLIGTV­IS HAR de (Turkiet) rätt att hänvisa till att kunna bekämpa terrorism och så, men här är det ju många aktörer som är inblandade och där dynamiken kan bli väldigt farlig. Och relationen till kurderna är något som vi vill ska lösas genom en försonings­process och politiska diskussion­er.

Trots offensiven mot Afrin meddelar Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov att representa­nter för de syriska kurderna har bjudits in till fredskonfe­rensen i Sotji, som Moskva står värd för tillsamman­s med Iran och Turkiet. Den är planerad till 29–30 januari, men har kantats av samarbetsp­roblem eftersom Turkiet – åtminstone tidigare – har motsatt sig att det kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG skulle få vara med.

 ?? Bild: BULENT KILIC/TT ?? VÅLDSAMT. Turkiskt artilleri beskjuter kurdiska YPG i Syrien. Bilden är från i söndags.
Bild: BULENT KILIC/TT VÅLDSAMT. Turkiskt artilleri beskjuter kurdiska YPG i Syrien. Bilden är från i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden