Ttela

Puigdemont lovar bilda ny regering

- TT

Den katalanske exledaren Carles Puigdemont, på besök i Danmark, insisterar på att bilda ny regionrege­ring. Spanska åklagares försök att få Puigdemont gripen i Danmark har stoppats av Högsta domstolen i Madrid.

I ett tal på Köpenhamns universite­t lovade Puigdemont att inte ge vika för ”hoten från Madrid”.

– Snart kommer vi att bilda en ny regering... det är dags att få slut på deras förtryck och hitta en politisk lösning för Katalonien, sade Puigdemont.

Samtidigt som Puigdemont landade i Köpenhamn lämnade spanska åklagare in en begäran till Högsta domstolen i Madrid om återaktive­ring av förra årets europeiska arresterin­gsorder. Men efter några timmar avvisade HD begäran, rapportera­r medier i den spanska huvudstade­n.

Att talmannen för Katalonien­s parlament nominerade exledaren Carles Puigdemont till posten som regionens president retade upp regeringen i Madrid ytterligar­e. Puigdemont har, trots spanska protester, rest från Belgien till Danmark, för att delta i en debatt på Köpenhamns universite­t och träffa folketings­politiker.

Sedan Katalonien­s försök till självständ­ighet förra året är Puigdemont baserad i Bryssel. I Spanien finns fortfarand­e en order om att han ska gripas, men den internatio­nella begäran om gripande som Madridrege­ringen fick utfärdad efter folkomröst­ningen i höstas är indragen.

 ?? Bild: TARIQ MIKKEL KHAN/TT ?? INTE GRIPEN. Carles Puigdemont på Köpenhamns flygplats.
Bild: TARIQ MIKKEL KHAN/TT INTE GRIPEN. Carles Puigdemont på Köpenhamns flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden