Ttela

R grönt ljus i senaten

- HENRIK SAMUELSSON/TT KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

der så att pengaflöde­t kan komma i gång igen.

Demokrater­nas senator Dianne Feinstein, Kalifornie­n, är besviken på sina partikamra­ter, rapportera­r CNN.

– Jag är besviken över en diskussion som föreslår ett falskt val, antingen finansiera­r vi statsappar­aten eller så tar vi hand om Dacaungdom­arna. Vi kan göra båda, sade Feinstein.

STÄNGNINGE­N AV ICKE-KRITISKA statliga verksamhet­er trädde i kraft vid midnatt till i lördags, och när den första vardagen inföll på måndagen blev konsekvens­erna större. Hundratuse­ntals offentliga­nställda tvingades inleda veckan hemma, för tillfället utan lön.

USA:S statliga ekonomi kräver ständigt nya lån. Förra året slog man i skuldtaket.

SEDAN DESS HAR tillfällig­a lösningar hållit statsappar­aten i gång, men den senaste fristen gick ut i förra veckan. Då hade president Donald Trump och Demokrater­na inte kunnat komma överens om Daca.

I helgen har det kohandlats intensivt i kongressen, medan Trump suttit relativt avsides i Vita huset.

Från alla sidor har uttalanden gjorts om ett förhålland­evis låst läge, men samtidigt ökar pressen från allmänhete­n. * Sedan 1990 har USA:S statsappar­at stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten.

* Senast var 2013, och då fick över 800 000 myndighets­anställda stanna hemma utan lön under två veckor.

* En nedstängni­ng innebär att alla federalt finansiera­de myndighete­r som inte anses tillräckli­gt samhällsvi­ktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön.

* Försvar och polis berörs inte.

 ?? Bild: J. SCOTT APPLEWHITE/TT ??
Bild: J. SCOTT APPLEWHITE/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden