Ttela

Nu ska Cas avgöra ryssarnas Os-öde

- TT

Den närmaste veckan ska Os-ödet för nära 40 ryska idrottare, som har stängts av på livstid från OS, avgöras. I går inleddes förhandlin­garna i idrottens skiljedoms­tol Cas.

Internatio­nella olympiska kommittén har stängt av 43 ryska idrottare för dopningsbr­ott i samband med OS i Sotji 2014. Alla utom en av de dömda (bobåkaren Maxim Belugin) har överklagat till Cas, och i dag inleds förhören med dem i Genève, Schweiz.

Visselblås­aren Grigorij Rodtjenkov ska finnas med på länk för att vittna. Rodtjenkov var tidigare chef för antidopnin­gslaborato­riet i Moskva men lever i dag i USA under skyddad identitet.

FÖRHANDLIN­GARNA I CAS hålls bakom stängda dörrar och idrottarna har delats upp i tre grupper. Förhören med de två första grupperna, bestående av totalt 39 idrottare från sex olika sporter, leds av tysken Christoph Vedder och väntas hålla på till och med lördag eller söndag.

Beslut i dessa ärenden ska komma någon gång mellan den 29 januari och den 2 februari, det vill säga bara en vecka före invigninge­n av OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

Den sista gruppen av idrottare består av tre före detta skidskytta­r och deras ärenden har skjutits upp till senare. Jekaterina Lebedjeva, ishockey Galina Skiba, ishockey Anna Sjibanova, ishockey Jekaterina Smolentsev­a, ishockey Jekaterina Pasjkevitj, ishockey Inna Djubanok, ishockey Tatjana Burina, ishockey Anna Sjtjukina, ishockey Tatjana Ivanova, rodel Albert Demtjenko, rodel Grupp 3:

* Olga Zajtseva, skidskytte

* Olga Vilutjina, skidskytte

* Jana Romanova, skidskytte

 ?? Arkivbild: NATACHA PISARENKO ?? STOPPAD. Bobåkaren Alexander Zubkov var Rysslands fanbärare och tog två Os-guld i Sotji 2014. Nu är han avstängd från OS på livstid och har blivit av med sina guldmedalj­er.
Arkivbild: NATACHA PISARENKO STOPPAD. Bobåkaren Alexander Zubkov var Rysslands fanbärare och tog två Os-guld i Sotji 2014. Nu är han avstängd från OS på livstid och har blivit av med sina guldmedalj­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden