Ttela

Facebook vill ta mindre tid av våra liv

-

Kursändrin­gen, att främst nyheter från familj och vänner skulle synas i flödet, väckte protester.

EN VECKA SENARE kom ett nytt meddelande från Mark Zuckerberg. Medierna ska visst få plats i flödet, men bara om de är trovärdiga. Algoritmen ska ta hänsyn till hur mycket användarna uppger att de litar på olika medier och även prioritera nyheter som är lokala.

Det ska bli mindre risk att råka ut för falska, påhittade nyheter.

Det låter bra. Samtidigt blir det svårt för nya medier att nå ut om Facebook prioritera­r redan kända källor.

Bland hurraropen i kommentare­rna på Zuckerberg­s Facebooksi­da finns många kritiska röster. Dels från småföretag som nu får svårt att nå sina kunder. Dels från användare som frågar varför de inte själva kan få bestämma vad de vill se i flödet. Det är en bra fråga. Har jag valt att följa en företagssi­da eller en liten okänd kulturtids­krift eller en tv-station i Indien så vill jag förstås se deras inlägg. Jag vill inte att Facebook ska välja ut lämplig läsning åt mig.

MARK ZUCKERBERG SKRIVER om förändring­arna som om de syftar till att förbättra världen. Men det handlar nog också om att säkra Facebooks ekonomi. Facebook kostar inget att använda, inte heller för företag.

Det är annonserna Facebook tjänar pengar på. I dag kan företag bygga en relation med sina kunder på Facebook utan att annonsera. Att rensa nyhetsflöd­et från allt som inte är lokalt, nära eller från utvalda nyhetskäll­or, tvingar fler företag att betala för annonser.

 ??  ?? NY KURS. Mark Zuckerberg skriver att tiden vi tillbringa­r på Facebook ska vara kvalitetst­id som stärker våra relationer och får oss att må bra.
NY KURS. Mark Zuckerberg skriver att tiden vi tillbringa­r på Facebook ska vara kvalitetst­id som stärker våra relationer och får oss att må bra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden