Ttela

Nisses senap i stora lass

Nisse gick bort för 30 år sedan men hans senap lever vidare. Sedan tre år tillbaka flyttade tillverkni­ngen av det hemliga receptet från Blåsut till Skogstorpa.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Maria Rasmusson är en av få som känner till receptet till Nisses senap.

– Jag har jobbat med det här i över 30 år, säger hon.

Vilka ingrediens­er som ingår står på burkarna och flaskorna, men inte i vilken mängd.

En annan som har full koll på hur senapen tillverkas är Tommy Andersson.

– Nisse var min pappa. Han hade arbetat i korvkiosk och lärt sig göra senap. Vi hade gäster hemma och när de smakade den hemmagjord­a ville de köpa så han började sälja i butiken, berättar Tommy.

HAN HAR SJÄLV haft butik i Vänersborg och har kvar en i Frändefors. 1982 började Nisses hemlagade senap, som då var namnet, att tillverkas i butiken Pilhallen på Blåsut och 1989 flyttade tillverkni­ngen till Öxnered där det investerad­es i en fyllningsl­inje.

1991 blev senapen ett separat bolag. När butiken Pilhallen stängde i början av 2000-talet flyttade tillverkni­ngen av senap åter in i dessa lokaler.

För fem år sedan blev Tommys vän sedan många år tillbaka, Gert Andersson, delägare i företaget tillsamman­s med sin fru Ewa. Även Tommys fru Nina har varit delägare sedan 1991.

– Vi arbetar tillsamman­s alla fyra delägare med drift, underhåll och beslutsfrå­gor, säger Tommy.

Han äger lokalerna som företaget sedan tre år finns i på Skogstorpa.

– Dessa är väldigt bra anpassade för vår produktion, även om det kan bli lite trångt innan senapen ska ut före jul, säger Gert Andersson.

Inför jul och påsk är de stora topparna för senap.

– Fast vi märker nu att det mer tryck än vad det varit tidigare. Jag tror att det test som Göteborgs-posten gjorde inför jul då vi var ensamma om att få fem poäng av tio testade fabrikat, och inget minus, har gjort att fler uppmärksam­mat vår senap, säger Gert Andersson.

HAN HAR SJÄLV tidigare bott i Nässjö och där finns viss försäljnin­g av senapen som annars säljs från Strömstad i norr ned till Varberg i söder. Försäljnin­gen sker genom ett tiotal återförsäl­jare som även har andra produkter i sitt sortiment och levererar till butikerna.

– Förra året ökade omsättning­en med tolv procent,

säger Gert Andersson. Det innebär närmare 70 000 burkar per år eller 30 ton.

För tre år sedan togs namnet hemlagade bort och enbart Nisses senap blev kvar. För två år sedan började man även paketera på plastflask­or.

– Det är endast tio procent av produktion­en men fler ungdomar köper dem och de är lättare att ta med när man grillar korv på sommaren, säger Tommy Andersson.

Vad är då det speciella med Nisses senap, enligt de

två delägarna själva …

– Balansen i smaken, det aromatiska då det starka och söta harmoniser­ar, säger Tommy.

– Även styrkan, den innehåller inget konserveri­ngsmedel och vill man inte ha så stark så kan man låta den stå ett tag. Den är lite som en ost eller vin att den ändrar smak, säger Gert.

GLASBURKAR­NA ÄR tyngre och kostar mer att skicka medan plastflask­orna är dyrare i inköp. Fördelen med dem är att de är konstruera­de att de kan stå upp och ned så att den har rätt konsistens utan att behöver skakas eller röras runt som ibland kan behövas i glasburkar­na.

– Det är en tacksam produkt att tillverka, säger Tommy Andersson medan han lassar på en halvpall full med senap, vilket innebär 600 glasburkar.

 ??  ??
 ??  ?? FINT BETYG. När Göteborgsp­osten testade senap inför jul fick Nisses senap full pott.
FINT BETYG. När Göteborgsp­osten testade senap inför jul fick Nisses senap full pott.
 ??  ?? ENKLARE. Sedan 1991 har företaget en fyllningsl­inje för att underlätta tillverkni­ngen.
ENKLARE. Sedan 1991 har företaget en fyllningsl­inje för att underlätta tillverkni­ngen.
 ??  ?? TILLVERKNI­NG. Maria Rasmusson har tillverkat Nisses senap i drygt 30 år. Sedan tre år tillbaka arbetar hon i de nya lokalerna på Skogstorpa.
TILLVERKNI­NG. Maria Rasmusson har tillverkat Nisses senap i drygt 30 år. Sedan tre år tillbaka arbetar hon i de nya lokalerna på Skogstorpa.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? SÄKERT KORT. Tommy Andersson och Gert Andersson är två av de fyra delägarna till företaget som endast har en produkt.
SÄKERT KORT. Tommy Andersson och Gert Andersson är två av de fyra delägarna till företaget som endast har en produkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden