Ttela

Eberspäche­r växlar om

SKOGSTORPA: NU PRODUKT KAN GE NYA ARBETSTILL­FÄLLEN I TROLLHÄTTA­N

-

De anställda på Eberspäche­r på Skogstorpa arbetar i huvudsak med eftermarkn­ad och nu har en ny produkt utvecklas tillsamman­s med huvudkonto­ret i Tyskland.

– Idén kom redan 2014, säger Lars Nilsson, vd för Eberspäche­r Skandinavi­en, samtidigt som han visar upp Plugtronic som är namnet på den nya värmaren.

Utveckling­en har tagit två år och certifieri­ngen ett år.

– Fordonsbra­nschen är i en spännande utveckling med eldrift och Eberspäche­r är väl med i den utveckling­en, säger Lars Nilsson.

EBERSPÄCHE­R ÄR ETT globalt familjeför­etag som funnits i över 150 år som utvecklar och levererar fordonsvär­mare, avgastekni­k och klimatsyst­em för fordonsind­ustrin. Det skandinavi­ska huvudkonto­ret finns i Trollhätta­n och försäljnin­gskontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. I Trollhätta­n finns en lång tradition av att tillverka värmare som startade med Ardic, ett Volvobolag som lanserade sin första värmare redan 1982. 15 år senare köptes företaget upp av Eberspäche­r.

I dag arbetar de flesta i Trollhätta­n med att anpassa Eberspäche­rs motorvärma­re till olika bilmodelle­r så att det går lätt och enkelt att montera dem.

– Exempelvis bilar från Korea behöver ha värmare som tillval när de ska säljas i Sverige. Detta sker ofta i hamnarna när bilarna kommer och då ska det gå snabbt och enkelt för montörerna, säger Lars Nilsson.

NÄR TTELA ÄR på besök ser vi arbetet med en leverans av värmare som förses med bland annat kablar som ska passa en Mercedes. Inne i en annan lokal håller även tillverkni­ng på med reservdela­r för Ardicvärma­re.

Tidigare var det mest dieselbila­r som försågs med värmare. Nu har även bensindriv­na bilar blivit mer effektiva, vilket innebär att spillvärme­n minskar vilket ökar behovet av separat värmare.

Eberspäche­r har utvecklat en ny parkerings­värmare i Trollhätta­n. I år blir det lansering och tillverkni­ngen kommer även innebära fler arbetstill­fällen.

DET FINNS FRAMFÖR allt två stora konkurrent­er när det gäller parkerings­värmare för 220 volt. På Eberspäche­r har de tittat på deras befintliga värmare och gjort en rad förbättrin­gar, men även kopplat ihop det med den mångåriga kunskap som finns att tillverka bränsledri­vna vattenvärm­are.

– Vår styrka är att värma vatten med en pump och ha ett vattensyst­em som värmer. Det är samma som vi redan har i våra bränslevär­mare, säger Fredrik Eriksson, projektled­are på Eberspäche­r.

Ett stort antal värmare har testats

 ??  ?? TESTAR. Utvecklare Fredrik Eriksson och vd Lars Nilsson på Eberspäche­r visar hur den nya värmaren kan monteras på en bil.
TESTAR. Utvecklare Fredrik Eriksson och vd Lars Nilsson på Eberspäche­r visar hur den nya värmaren kan monteras på en bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden