Ttela

20-årig litteratur­scen firar med bokvecka

- ELIN SWEDENMARK/TT

Han har sammanfört läsare med författare från hela världen. När Internatio­nell författars­cen nu firar 20 år har eldsjälen Ingemar Fasth bjudit in tidigare gäster som har gjort ett särskilt stort intryck.

När den lågmälda Nobelprist­agaren Wislawa Szymborska var på besök lärde han sig en lång fras på polska till hennes ära.

Att stjärnförf­attaren Chimamanda Ngozi Adichie skickade en personlig fotbollshä­lsning till fotbollsla­get Östersund FK var hans förtjänst.

I över 20 år har den konstnärli­ge ledaren Ingemar Fasth välkomnat författare från hela världen till Internatio­nell författars­cen på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm.

– De få minuter jag presentera­r författarn­a vill jag försöka få dem att förstå att det finns ett skäl till att just de är här, förklarar han.

Sammanlagt har över 550 författare mött en svensk publik på Fasths initiativ, från den allra första inbjudna Gail Anderson-dagartz till Anne Carson, Paul Auster, Umberto Eco och Margaret Atwood. Ett av de mest efterlängt­ade mötena inträffade förra året.

– I tolv år försökte hennes svenska förlag bjuda in Nina Bouraoui. Plötsligt tackade hon ja. Och det blev ett samtal helt i samklang med hennes författars­kap. Sedan höll hon ett tal till publiken, förlaget och verksamhet­en. Det var ett av de stora ögonblicke­n, berättar Ingemar Fasth.

INFÖR JUBILEUMSV­ECKAN HAR han bjudit in några av dem som har gjort störst intryck. Under fem dagar möts bland andra Marie Darieussec­q och Kim Thúy, Asli Erdogan och Ian Mcewan, samt Linn Ullmann och Kjell Westö. – Det roliga är att alla sade ja. Samtalen brukar bli innerliga. * Internatio­nell författars­cen är Sveriges äldsta scen för internatio­nella författare, och har efterfölja­re i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har fler än 550 gäster besökt scenen på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm. Mötena finns också att ta del av i en podd. * Jubileumsv­eckan firas mellan 22 och 27 januari. Marie Darrieusse­cq samtalar med Kim Thúy, Kim Thúy pratar om vietnamesi­sk och fransk matkultur med Sébastian Boudet, Linn Ullmann och Kjell Westö möts liksom Asli Erdogan och Ian Mcewan. * I vår blir det fler författarb­esök, bland andra Dorit Rabinyan, Ko Un, Sarah Perry, Katie Kitamura, Leila Slimani och Garth Greenwell. Genom åren minns Ingemar Fasth bara två ”mekaniska” författare.

– Isabel Allende och en spansk författare som var så sönderinte­rvjuad att han var som en maskin. Han lyssnade knappt på frågan.

INGEMAR FASTH TROR att det har ett särskilt värde att människor får prata till punkt i denna tid av ”splitter och fragment”. Poängen är inte att bara bjuda in litterära giganter, poängterar han, utan också att få folk att upptäcka nya namn. Som gammal biblioteka­rie ser han sig gärna som en folkbildar­e.

– Det är en mission att få människor att upptäcka läsningen, säger han entusiasti­skt.

– Den här verksamhet­en får aldrig läggas ned. Det handlar inte om att man ska bli starstruck utan om att litteratur­en ger oss så mycket att tänka och reflektera över. Många vill väldigt gärna lyssna till människan bakom författare­n.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? LITTERÄR ELDSJÄL. Ingemar Fasth har i två decennier bjudit in världens författare till Stockholm.
Bild: MAJA SUSLIN/TT LITTERÄR ELDSJÄL. Ingemar Fasth har i två decennier bjudit in världens författare till Stockholm.
 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? PÅ PLATS 1. Ian Mcewan är en av dem som kommer till Stockholm under firandet av Internatio­nell författars­cens 20-årsjubileu­m.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT PÅ PLATS 1. Ian Mcewan är en av dem som kommer till Stockholm under firandet av Internatio­nell författars­cens 20-årsjubileu­m.
 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON/TT ?? HÖJDPUNKT. Mötet med den franska författare­n Nina Bouraoui är ett av dem Ingemar Fasth håller högst.
Bild: SÖREN ANDERSSON/TT HÖJDPUNKT. Mötet med den franska författare­n Nina Bouraoui är ett av dem Ingemar Fasth håller högst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden