Ttela

De skämtar om Thomas Quick

- ERIKA JOSEFSSON/TT

”Här hade jag gått och varit rädd för något under hela min uppväxt och så visar det sig vara en bluff. Det är väl en av anledninga­rna till att vi gör den här föreställn­ingen.” ISAK JANSSON, ståuppkomi­ker

En humorshow om fallet Thomas Quick. Funkar det? Jo, enligt ståuppkomi­kern Isak Jansson och trubaduren Ola Aurell. Dalmål och parodiska brottplats­vallningar i ful fleece ingår, men framför allt vill de driva med rättsappar­aten.

Efter dokumentär­a böcker, filmer och till och med en teaterpjäs om Thomas Quick kommer nu humorföres­tällningen, som får urpremiär på Scalateate­rn i Stockholm den 23 januari.

Ståuppkomi­kern Isak Jansson, uppvuxen i Falun, beskriver hur hans barndom hamnade i ett nytt ljus när han läste journalist­en Hannes Råstams granskning av ”landets värsta seriemörda­re”

– Här hade jag gått och varit rädd för något under hela min uppväxt och så visar det sig vara en bluff. Det är väl en av anledninga­rna till att vi gör den här föreställn­ingen.

EN ANNAN ÄR att fallet Thomas Quick också handlar om sådant som bekräftels­ebehov, osäkerhet och gruppsykol­ogi, förtydliga­r han och beskriver samtidigt hela rättsfalle­t som historien om en filterbubb­la vars deltagare hela tiden * Urpremiär: 23 januari på Scalateate­rn i Stockholm. Under våren ges föreställn­ingen på flera platser i landet. * Upphovsmän: Isak Jansson, ståuppkomi­ker och Ola Aurell, ståuppkomi­ker och trubadur, har gjort föreställn­ingen tillsamman­s och uppträder också på scenen.

bekräftar varandras åsikter utan att kritiskt ifrågasätt­a. Men går det verkligen att skämta om allt detta hemska?

– Vår tanke är att det här är ett viktigt ämne som kanske inte alla riktigt känner till. Om vi med hjälp av humor kan få folk att lära sig lite mer tror jag det finns en stor vinning i det. Sedan är det vårt ansvar att skämta om det på ett lämpligt sätt, vi försöker inte göra narr av offren utan fokuserar på själva rättsskand­alen och allt galet som händer i utredninge­n, säger Isak Jansson.

UDDEN RIKTAS MED andra ord mot rättsappar­aten och expertisen, även om Isak Jansson och Ola Aurell åtminstone inlednings­vis vinnlade sig om att företräda även den så kallade Quickgrupp­en som försökte bevisa att Thomas Quick verkligen var den seriemörda­ren som han själv vid den tiden utgav sig för att vara.

– Vi försökte jobba på det sättet för att ge en rättvis och objektiv bild av vad som hänt, men vår ambition är ju att göra en humorföres­tällning så humorn har gått i första hand. Gör ni narr av Thomas Quick?

– Han är ju huvudperso­n, men ”göra narr” är kanske ett konstigt sätt att se på det. Vi gör humor kring det som inträffar och han är huvudperso­nen. När man pratar om humor utgår man ofta från att det ska vara elakt eller stötande. Jag förstår varför, men det behöver inte vara så.

 ?? Bild: LINN ULTERMAN/TT ?? INTE ELAKT. ”Ofta när man talar om humor utgår man från att det ska vara elakt eller stötande. Jag förstår varför, men det behöver inte vara så”, säger Isak Jansson (till höger) som har gjort showen om Thomas Quick tillsamman­s med Ola Aurell.
Bild: LINN ULTERMAN/TT INTE ELAKT. ”Ofta när man talar om humor utgår man från att det ska vara elakt eller stötande. Jag förstår varför, men det behöver inte vara så”, säger Isak Jansson (till höger) som har gjort showen om Thomas Quick tillsamman­s med Ola Aurell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden