Ttela

Trump domin

SCHWEIZ: I DAG AVSLUTNING­STALAR DEN AMERIKANSK­E PRESIDENTE­N

-

Det drar ihop sig till Donald Trumps dag i Davos. USA:S president har fått äran att avsluta Världsekon­omiskt forums årsmöte med ett tal som väntas bli ett försök att sälja in den så kallade ”America First”-politiken. Norges statsminis­ter hoppas att Trump också är öppen för att arbeta internatio­nellt.

– Det finns inte något ställe i världen att gömma sig från världens problem, säger Erna Solberg till TT om sitt budskap till den nyligen anlände Trump.

Norge har en ovanligt hög profil på årets Davosmöte i Schweiz, med statsminis­ter Solberg som en av sju mötesordfö­randen och den förre utrikesmin­istern Börge Brende som mötets chef. Solberg, som själv mötte Trump i Vita huset i Washington DC för bara två veckor sedan, säger att USA:S medverkan behövs för att hantera globala utmaningar som klimatfråg­an, migration, konflikter och pandemier.

– Det måste USA vara med på. Därför behöver vi ett USA som är starkt på den internatio­nella arenan, säger hon när TT möter henne i vimlet.

SOLBERG RÄKNAR MED att Donald Trump i sitt anförande beskriver sin syn på världen och ger en förklaring till hur han ser på ”America First”-politiken, som främst går ut på att skapa bättre villkor för det egna landet i handeln med andra länder.

– Och så hoppas jag också att han erkänner att USA har en viktig internatio­nell roll i konfliktfö­rebyggande arbete, säger hon.

Stämningen i de överfyllda möteslokal­erna är upptrissad sedan USA:S president landat i Schweiz. På Trumps agenda står bland annat bilaterala möten med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och den israeliske kollegan Benjamin Netanyahu. I dag håller han Davosmötet­s avslutning­stal.

På gatorna syns ovanligt många vältränade unga män i svarta kostymer och med hörselsnäc­kor, som tittar noga på allt och alla. Skytteltra­fiken av helikoptra­r är intensiv, även för att vara ett Davosmöte.

– Det är bättre att Trump är här än att han är i Washington och twittrar, säger energimini­ster Ibrahim Baylan, en av fyra svenska ministrar på årets Davosmöte.

Baylan har nyligen avslutat ett

 ??  ?? STORT PÅDRAG. Säkerheten har förstärkts i schweizisk­a Davos inför USA:S president Donald Trump ankomst i dag.
STORT PÅDRAG. Säkerheten har förstärkts i schweizisk­a Davos inför USA:S president Donald Trump ankomst i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden