Ttela

Firar 75 med späckat program

”DET ÄR DEN LEVANDE MUSIKEN VI FLAGGAR FÖR”

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Med lite jazz, lite kammarmusi­k och lite Håkan Hellström, så vill Vänersborg­s Musikfören­ing fira att de fyller 75 år. – Det är ett sätt att visa att vi är ganska öppna i vår musikstil, säger föreningen­s kassör Peter Olsson.

Vänersborg­s Musikfören­ing bildades under brinnande världskrig 1943, den som kan sin huvudräkni­ng kan då räkna ut att föreningen under året firar 75 år.

Under dessa år har föreningen enligt sina egna beräkninga­r gett 1 000 konserter.

– Man inbillar väl sig att vi fyller ett behov. Våra många medlemmar visar att det finns många som vill vara med och stötta, säger Bengt Andersson, ordförande i Vänersborg­s Musikfören­ing.

75 ÅR ÄR en ansenlig tid och verksamhet­en har förändrats en del genom åren. Nu för tiden handlar mycket om att ta fram ett välfyllt och varierat konsertpro­gram. Men så har det inte alltid sett ut.

– Från början var det mycket kammarmusi­k där mindre grupper spelade klassisk musik. Någon gång om året kanske Göteborgs symfoniker kom hit, berättar kassören Peter Olsson.

DEN STÖRSTA FÖRÄNDRING­EN har skett de senaste 25 åren i och med att jazz och blues togs in i föreningen vid sidan om den klassiska musiken. Något som de själva tycker har varit en stor tillgång.

– Fyra femtedelar av våra medlemmar har ett stort musikintre­sse och är väldigt öppna för all typ av musik. Det är den levande musiken som vi flaggar för, fortsätter Peter Olsson.

EFTERSOM 2018 ÄR ett märkesår kommer föreningen att bjuda på lite extra i årets program. Tre konserter beskrivs av föreningen som konserter med stjärnstat­us.

Först ut den 17 februari är en jubileumsk­onsert med Thorleif Thedéen, Daniel Tengberg och Music Vitae i Vänersborg­s kyrka.

22 samma månad kommer jazzgruppe­n Iris Bergcrantz Quintet * Alla arrangeman­g där inget annat anges äger rum i Vänersborg­s Folkets hus.

26/1: Klubb Gösta med Peter Asplund och Husbandet

30/1: Ungdomssym­fonikerna i VÄGUS (Fyrkanten, Vargön)

5/2: Unga musiker. Stråk-, blås- och pianoeleve­r vid Musikerutb­ildning i Vänersborg ger smakprov på vad de kan.

17/2: Jubileumsk­onsert – Cellon i centrum med Thorleif Thedéen, Daniel Tengberg och Musica Vitae (Vänersborg­s kyrka)

22/2: Iris Bergcrantz Quintet

27/2: Låt hjärtat va’ me’. Kompositör­en och musikern Rickard Åström berättar om forsknings­projektet ”Kroppens partitur” om hur man mäter musikens positiva effekter i läkeproces­sen. (Vänersborg­s museum)

2/3: Klubb Gösta med saxofonist­en Nisse Sandström och Husbandet

21/3: Sång som friskvård – hur hänger det ihop? Musikterap­eut Birgitta Thole berättar om nya forsknings­rön som visar hur sång i grupp frigör hormoner som befrämjar hjärtverks­amhet och avspänning. (Vänersborg­s museum)

23/3: Brinner upp i natten – vokalgrupp­en Solala möter Bohuslän Big Band och framför musik av Håkan Hellström (Vänersborg­s teater)

28/3: Dymmelonsd­agsmusik – ”Det bästa vi vet” med Jan Sikking och Anders Jacobsson, som bjuder på musik av Dylan, Cornelis, Afzelius och några till.

13/4: Club Classic med Magnus Holmberg, Alfredo Salvador och Irina Serotiuk

19/4: Hanna Paulsberg Concept feat. Magnus Broo

22/4: Svanen – inte en men fyra! Solocellis­ten Mats Lidström och pianisten Leif Kroner Lidström presentera­r musik kring svanen av olika kompositör­er. och spelar på Blå scenen i Vänersborg­s Folkets hus.

– Ett relativt nytt stjärnskot­t på jazzhimlen. Hon är dotter till den kanske mest berömda trumpetare­n på jazzsidan, Anders Bergstrand, berättar Bengt Andersson.

DEN TREDJE KONSERTEN med stjärnstat­us är ett samarbete mellan sångtrion Solala och Bohuslän Big Band. Tillsamman­s ger de konserten ”Brinner upp i natten” på Vänersborg­s teater 23 mars. Text och musik står Håkan Hellström bakom.

– Där är vi väldigt unika. Det är bara Malmö, Göteborg, Stockholm och andra stora orter där denna föreställn­ing ges, berättar Peter Olsson stolt. Vad är ni stoltast över att kunna bjuda på i år?

– Det är väl mixen, vi har hela grejen. Vi har unga och gamla musiker, oetablerad­e och etablerade musiker. Det här Håkan Hellströmu­pplägget som är helt nytt för oss. Det är också ett sätt att visa att vi är ganska öppna i vår musikstil.

OM FÖRENINGEN FINNS i 75 år till är svårt att sia om. Men om Bengt Andersson och Peter Olsson får önska och kika i kristallku­lan finns det några saker de vill ha för att förbättra musiklivet i Vänersborg.

– Vi önskar riktiga konsertmöj­ligheter i den här stan. Ett konserthus kanske man inte ska säga, men i alla fall bra konsertsce­ner, säger Peter Olsson.

– En samlingspl­ats där du har möjlighet att ha kanske tre olika konserter. Dels en stor scen för sittande publik, en caféscen och kanske en blackbox eller något liknande, forstätter Bengt Andersson.

 ??  ??
 ?? Bild: PRESSBILD ?? 17/2. Cellon i centrum med Thorleif Thedéen, Daniel Tengberg och Musica Vitae i Vänersborg­s kyrka.
Bild: PRESSBILD 17/2. Cellon i centrum med Thorleif Thedéen, Daniel Tengberg och Musica Vitae i Vänersborg­s kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden