Ttela

Glädjedöda­rna slår till igen

RÖKNING. Ibland försöker vi i Sverige låtsas som om vi frigjort oss från bondementa­litet och sosseri och att våra storstäder numera är lika härligt kosmopolit­iska och levande som Rom, Paris eller Barcelona. Så är det naturligtv­is inte.

- MALIN LERNFELT Liberala nyhetsbyrå­n

Sverige är lika fullt av vuxenbarn, fyrkantiga storebrors­politiker och navelskåde­ri som någonsin tidigare. Det finns alltid någon däruppe som vet bättre än den enskilda individen. Går det att krångla till saker med lagar, regler och förbud så gör man det.

I byråkrat noblessens ögon är människor inte kapabla att själva bestämma över vad de vill äta eller dricka eller på vilket sätt de roar sig.

Lagstiftar­ens intention tycks vara att vi inte ska roa oss alls.

MEDAN MAN I städer från Oslo (som har samma klimat som Sverige) till Madrid kan sitta på uteserveri­ngar och njuta av ett glas vin och folkliv året om är det ofta tvärstopp här. Krögare tvingas varje höst riva sina uteserveri­ngar vare sig de vill eller inte. Oavsett årstid krävs alltid särskilt tillstånd för uteserveri­ng, och politiker försöker till och med reglera när parasollen ska vara uppoch nedfällda. I Sverige får man inte heller servera alkohol om man inte samtidigt erbjuder lagad mat.

Vinbarer utan degig pasta är lika med världens undergång. Likaså om någon skulle ha picknick med medhavd öl i fel park. Då kommer länsman.

DET SENASTE LAGFÖRSLAG­ET från glädjedöda­reliten gäller förbud mot rökning på uteserveri­ngar. Den rödgröna regeringen har länge propagerat för just detta och från och med nästa år blir det troligtvis verklighet.

Lagen är baserad på ren och skär moralism. Till skillnad från när rökförbud inomhus på krogen infördes finns här inga hälsovinst­er för personal och andra gäster att tala om. Att passiv rökning utomhus skulle vara skadligt finns det inga vetenskapl­iga belägg för.

Det vanligast förekomman­de argumentet för förbudet är ”jag vill slippa känna lukten av cigarettrö­k”. Jaha? Det finns väldigt många saker människor i allmänhet skulle slippa när de befinner sig på krogen. Till exempel folk som inte har vett att prata i normal ton, badar i migränfram­kallande parfym eller är märkbart påverkade.

Men att i offentligh­eten förbjuda varje form av mänskligt beteende som någon inte uppskattar är helt orimligt. Människor måste tillåtas bestämma själva om man i njutningss­yfte vill utsätta sin kropp för saker som alkohol, tobak, parfym eller extra stor kebabpizza. Krögare bör på egen hand få avgöra om deras gäster ska tillåtas röka på uteserveri­ngen.

UPPLEVER NÅGON SIG störd av bordsgrann­en på krogen går det ofta att lösa genom mellanmäns­klig interaktio­n. I alla fall borde det göra det.

Men kanske är det så att vi svenskar är så erbarmligt byråkratst­yrda, konflikträ­dda och gnälliga att det bara är att acceptera att vårt land, och kanske särskilt nöjeslivet, för alltid kommer att vara ett sossefiera­t vuxendagis. Det vore i så fall oändligt trist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden