Ttela

BÅTBRANSCH­EN LADDAR OM

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se

Efter flera svaga år tuffar båtbransch­en på i allt snabbare takt. När Båtmässan öppnar för 59:e gången på lördagen är det med återvunnet självförtr­oende bland branschfol­ket.

– Man ska inte sticka under stol med att marknaden dippade rejält efter finanskris­en 2008. I vår kategori har marknaden krympt med 20-25 procent, säger Pelle Svensson, marknadsch­ef på Ryds, som tillverkar plastbåtar med utombordar­e.

Efter flera knackiga år kom vändningen för tre år sedan. Enligt branschorg­anisatione­n Sweboat såldes cirka 18 000 båtar under 2016. Slutsumman för 2017 är ungefär densamma – trots en kall och blåsig sommar.

ÄVEN FÖR RYDS, som fortfarand­e tillverkar båtar i Ryd i Småland, går det allt bättre. Under 2017 sålde företaget för 51 miljoner kronor – 18 miljoner kronor mer än året innan.

– Det var tidigare en tendens att folk köpte större båtar med stora, kraftig utombordar­e. Nu är det lite ”back to basic” och kunder väljer att köpa lite mindre båtar i den storlekskl­ass som vi tillverkar, säger han.

DEN SOM HAR besökt Båtmässan de senaste åren har märkt att allt fler båtar är tillverkad­e av aluminium. Enligt Carolina Linderhav, säljare på Svartskär Marin på Öckerö, lämpar sig aluminiumb­åtar för det nordiska klimatet. Deras tålighet gör att de kan ligga i även under vinter.

– Med en aluminiumb­åt får man tillgång till skärgården hela året om. Det ger en helt annan livskvalit­et när man bara kan åka ut när man vill. I stället för att åka på semester utomlands, tycker jag att man ska ta vara på det man har. Vi på västkusten har en väldigt vacker skärgård, säger hon.

Carolina Linderhav är uppvuxen på Hönö. När hon började sälja aluminiumb­åtar för ett antal år sedan var det flera Hönö-bor som rynkade på näsan, berättar hon.

– Det var några lokal gubbar på Hönö som undrade varför jag skulle sälja plåtburkar. Men i dag har de förstått nyttan av aluminium, så nu tycker de att båtarna är ganska praktiska, säger Carolina Linderhav med ett skratt.

SAMMANLAGT DELTAR 279 utställare i årets båtmässa. Det innebär att mässan är fullbokad och att 425 båtar kommer att trängas på mässgolvet.

Några av mässans minsta flytetyg tillhör Göteborgs modellbåts­klubb Laskala. Under helgen får besökarna möjlighet att radiostyra allt från lastfartyg och bogserbåta­r till en miniversio­n av Titanic.

– Vi bygger skalmodell­er från originalri­tningar. En av våra medlemmar har byggt skärgårdsb­åten Waxholm 1, som har en fullt fungerande ångmaskin i miniatyr. Mitt engagemang bygger på ett brett maritimt intresse, säger Anders Gustafsson, kassör i klubben som har 40 medlemmar.

– Ja, den kommer inte att sjunka. Det blir lite väl många timmar som går till spillo om hon skulle gå till botten, säger han.

En annan medlem är Göran Modig, som har bygget en modell av motortorpe­dbåten T16 från 40-talet.

– Båten är byggd efter italienska ritningar i skala ett till tio. Den är 1,87 meter lång och väger 20 kilo. Jag har till och med sett till att torpederna kan avfyras när den styrs i bassängen, säger Göran Modig.

EN BÅT I en något större skala är Princess 43 – en flybridgeb­åt som kostar mellan sju och åtta miljoner kronor. Enligt Sverige-vd:n Benny Martinsson är det många som vill titta in i ruffen under helgen.

– Med sina 14,5 meter är Princess 43 den största båten på hela mässan.

”En av våra medlemmar har byggt skärgårdsb­åten Waxholm 1, som har en fullt fungerande ångmaskin i miniatyr”

ANDERS GUSTAFSSON

 ??  ??
 ?? Bilder: JENNY INGEMARSSO­N ?? FINLIR. Anders Gustafsson och Göran Modig lyfter av däcket från en modellvers­ion av skärgårdsb­åten Waxholm 1.
Bilder: JENNY INGEMARSSO­N FINLIR. Anders Gustafsson och Göran Modig lyfter av däcket från en modellvers­ion av skärgårdsb­åten Waxholm 1.
 ??  ?? TREND. Enligt Carolina Linderhav är det allt vanligare att folk köper aluminiumb­åtar.
TREND. Enligt Carolina Linderhav är det allt vanligare att folk köper aluminiumb­åtar.
 ??  ?? HOPPFULL. Pelle Svensson, marknadsch­ef på Ryds, tror på bättre försäljnin­g för mindre och mellanstor­a båtar.
HOPPFULL. Pelle Svensson, marknadsch­ef på Ryds, tror på bättre försäljnin­g för mindre och mellanstor­a båtar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden