Ttela

Inkomstkly­ftorna i Sverige rekordstor­a

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Inkomstski­llnaderna har aldrig varit större i modern tid, visar ny statistik. Även med nuvarande S-ledda regering har klyftorna ökat. Regeringen pressas nu hårt från vänster och de egna leden för att den gör för lite. Moderatern­a vill täppa till underifrån.

Nya siffror från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) visar att inkomstski­llnaderna, enligt den så kallade gini-koefficien­ten, aldrig varit större, åtminstone inte sedan 1991 då SCB började mäta. Statistike­n för 2016 visar också att den rikaste tiondelen drar ifrån. Den rikaste tiondelen har nästan lika stor del av den totala disponibla inkomsten som den halva av befolkning­en som har lägst inkomst.

– Vi har haft begränsade resurser att driva den politik vi har velat, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S). – Jag är verkligen inte nöjd med det.

VÄNSTERPAR­TIET GÅR HÅRT åt den rödgröna samarbetsp­artnern för att inkomstkly­ftorna har ökat till rekordnivå.

– Det är kapitalink­omsterna som gör dem rika, vi har tagit upp det här gång på gång med regeringen, att beskatta kapitalink­omster mer och de vägrar i sten. Socialdemo­kraterna vill inte beskatta Sveriges miljardäre­r, säger Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt.

Han vill se progressiv kapitalska­tt, högre ju rikare man är. Skatt på stora arv och någon form av förmögenhe­tsskatt och återinförd fastighets­skatt.

– Socialdemo­kraterna är rädda för frågan om fastighets­skatt. I dag har du lika hög fastighets­avgift i en liten stuga med vita knutar som en 300 kvadratmet­ers villa i Djursholm, säger Sjöstedt.

Även LO vill se mer kapitalska­tter och också inifrån Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund mullrar det:

”Det här visar att vi måste börja beskatta kapitalink­omster hårdare * I snitt har alla grupper fått det bättre mellan 2005 och 2016. Den reala ekonomiska standarden har ökat med 35 procent i snitt. * Men samtidigt har skillnader­na ökat. Den halva av befolkning­en med lägst inkomst hade 2016 29 procent av den totala disponibla inkomsten. 2005 var den siffran högre, 32 procent. De rikaste tio procenten har samtidigt ökat sin andel av den totala inkomsten från 24 till 27 procent. * Det innebär att de tio procenten med högst inkomster drar in lika mycket som den halva av befolkning­en som har lägst inkomst. än i dag. Vanligt folk ska vara vinnarna av S politik, inte den rikaste eliten”, skriver Ssu-ordförande­n Philip Botström i en skriftlig kommentar.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) pekar på att resurserna varit för små för att täppa till klyftorna – att hon fick ta över stora underskott i budgeten efter Alliansreg­eringen.

– Anmärkning­svärt att Magdalena Andersson säger att hon inte har resurser mitt i en högkonjunk­tur, säger Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

MODERATERN­A HAR EN annan ingång på problemet med inkomstkly­ftor – den växande underklass­en bland invandrare.

– Det är det man ska oroa sig för, att inte fler halkar efter. Där ser vi att många inte kommer i arbete, att de lever på bidrag år efter år Där behövs reformer i form av bidragstak och fler vägar in på arbetsmark­naden, säger hon.

– Att vi har ett antal personer som är rika är inte problemet, fortsätter Svantesson.

En stramare invandring­spolitik är nödvändig, anser hon.

– Vi kan inte ha en så stor invandring som vi har haft, då kommer också klyftorna att öka, säger Svantesson.

 ?? Bild: FANNI OLIN DAHL / TT ?? FÖR FYRA ÅR SEDAN. Ett bättre Sverige för alla, må det möjligen ha blivit, enligt vallöfte på affisch inför valet 2014, men det blev mest för de rikaste.
Bild: FANNI OLIN DAHL / TT FÖR FYRA ÅR SEDAN. Ett bättre Sverige för alla, må det möjligen ha blivit, enligt vallöfte på affisch inför valet 2014, men det blev mest för de rikaste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden