Ttela

Fler än 90 befaras döda i båtolycka

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT PONTUS AHLKVIST/TT

Omkring 90 människor befaras ha drunknat i ännu en båtolycka på Medelhavet. De flesta av människorn­a ombord tros ha varit pakistansk­a migranter som försökte ta sig från Libyen till EU.

Båten kapsejsade väster om den libyska staden Zuwara någon gång under natten eller de tidiga morgontimm­arna på fredagen, det exakta klockslage­t är ännu okänt. Två av passagerar­na lyckades rädda sig genom att simma in till land, medan en tredje plockades upp av en fiskebåt, enligt Internatio­nella migrations­organisati­onen (IOM). Tio kroppar har spolats i land i Libyen: åtta pakistanie­r och två libyer.

– VI HAR informerat­s om att majoritete­n av offren är pakistanie­r. Och eftersom två av kropparna som spolats i land är libyer tror vi att några på båten också har varit libyer. Men vi behöver fortfarand­e * Hittills i år, under januari månad, har 6624 migranter och flyktingar tagit sig till Europa över Medelhavet, enligt den internatio­nella migrations­organisati­onen IOM.

* Samtidigt har 246 människor dött under färden.

* Under samma period i fjol anlände 5983 människor, medan 254 dog.

* Totalt tog sig 178721 människor till Europa över havet under förra året. 3 116 människor drunknade (eller förklarade­s saknade). veta mer för att kunna bekräfta den sammanlagd­a dödssiffra­n och alla offrens nationalit­eter, säger IOM:S talesperso­n Olivia Headon till TT.

Farkostern­a som migrantern­a köper sig en plats på är ofta i dåligt skick, enligt IOM.

– Det som vanligtvis händer är att båten blir instabil eftersom de lastas med för många passagerar­e. Det finns i regel fler än 100 människor ombord, och vi känner bara till tre överlevand­e, vilket antyder att dödssiffra­n kan stiga, säger Olivia Headon.

IOM försöker nu få tag på de tre överlevand­e för att bistå dem, men också för att få fler uppgifter om händelsen och hur många som fanns ombord.

–Det kan dock bli svårt för oss att hitta dem eftersom de som gör dessa resor ofta försöker undgå att upptäckas, säger Olivia Headon.

I LÖRDAGS RÄDDADE italienska kustbevakn­ingen omkring 800 människor ur fem olika båtar i Medelhavet. Två drunknings­offer kunde bärgas och sju barn fick föras till sjukhus med vatten i lungorna.

Över 3 000 människor drunknade då de försökte fly över Medelhavet under 2017, enligt IOM.

 ?? Bild: SANTI PALACIOS/AP/TT ?? SÖKER HJÄLP. Flyktingar och migranter inväntar hjälp från räddningsa­rbetare sedan de lämnat Libyen i en överlastad träbåt tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle och personerna på den har ingenting med texten att göra.
Bild: SANTI PALACIOS/AP/TT SÖKER HJÄLP. Flyktingar och migranter inväntar hjälp från räddningsa­rbetare sedan de lämnat Libyen i en överlastad träbåt tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle och personerna på den har ingenting med texten att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden