Ttela

Nu faller Saabdomen

I morgon visar det sig om Saabåklaga­ren lyckats bevisa för hovrätten om Victor Muller gjort sig skyldig till grovt svindleri.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

I morgon kommer hovrättsdo­men mot Victor Muller. Han står åtalad för grovt svindleri efter sin inblandnin­g i Saab-konkursen. Domen kommer nästan ett år efter att tingsrätts­förhandlin­garna mot honom, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers inleddes.

Tingsrätte­n valde att fria de åtalade på alla punkter, åklagaren valde sen att överklaga svindlerid­omen mot Victor Muller.

SVINDLERIE­T RÖR SIG om de uttalanden Victor Muller gjorde kring det ekonomiska läget i Saab våren 2011. Åklagaren menar att Muller medvetet förledde media, allmänhet och leverantör­er att tro att Saabs likviditet­sproblem inte var så allvarliga som de var.

Uttalanden­a fälldes bland annat i samband med att Schenker stoppat sina leveranser efter att Saab inte betalt sina fakturor från bolaget. Victor Muller står också åtalad för det tal han höll på Nackastran­dsmässan när likviditet­skrisen blev allt mer uppenbar.

I talet berättade Muller att det varit problem med några leverantör­er men att problemen nu var lösta. Han passade också på att beskriva Sverige som ”ett glashus” och att så fort det går dåligt för Saab blir det krigsrubri­ker.

FÖRUTOM VICTOR MULLERS uttalande i media och talet på Nackastran­d har chefsåklag­are Olof Sahlgren och kammaråkla­gare Lars Lindman till det lagt uträkninga­r på hur likviditet­en ständigt försämrade­s. De menar också att Muller borde ha insett hur illa ute Saab var ekonomiskt våren 2011.

NYTT I HOVRÄTTEN är att åklagarsid­an tagit fasta på att Victor Muller uttalade sig i tron av att det skulle komma in pengar som skulle lösa likviditet­skrisen.

Åklagarsid­an menar att de miljonbelo­pp Muller presentera­de i tingsrätte­n inte räckt för att få Saab på fötter igen.

Victor Muller och hans försvarare advokat Hans Strandberg menar att Victor Mullers uttalanden var balanserad­e och att han som verksam i ett aktiebolag inte kan säga vad som helst. Strandberg menar också att uttalanden i media inte kan utgöra bevisning i en rättegång.

VIDARE ANSER MULLER och Strandberg att pengarna som var på väg in hade kunnat föra upp Saab på rätt köl. Under rättegånge­n nämndes både Vladimir Antonov och Kinesiska Pang Da som möjliga investerar­e. De menar också att de inte skulle få något lån av EIB och Riksgälden under våren 2011 om inte de trodde på projektet.

ÅKLAGARSID­AN HAR ÄVEN i hovrätten yrkat på ett fängelsest­raff för Victor Muller. Kl 11 på tisdag meddelar hovrätten för västra Sverige domen. TTELA kommer vara på plats och sända live från kl 11.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? OSKYLDIG? På tisdag kommer hovrättens dom mot Victor Muller, här tillsamman­s med sin försvarare advokat Hans Strandberg.
Bild: STEFAN BENNHAGE OSKYLDIG? På tisdag kommer hovrättens dom mot Victor Muller, här tillsamman­s med sin försvarare advokat Hans Strandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden