Ttela

Personligt ansvar ska inte sönderbesk­attas

SKATTER. Svenskar känner osäkerhet över sin privatekon­omi. Enligt konsultbol­aget Mercer, som gjort en analys av svenskarna­s inställnin­g till sin ekonomiska situation, känner sex av tio svenskar oro.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Jämfört med andra länder är svenskar förvisso duktiga på att spara. Men om man lägger till den lilla detaljen att svenskar också är mer skuldsatta än någonsin framträder en annan bild. Stora bostadslån gör att privatekon­omin blir känslig för ränteuppgå­ngar och svängninga­r på bostadsmar­knaden. Det bidrar troligen till känslan av osäkerhet.

YTTERLIGAR­E EN FÖRKLARING är att svenskar i hög utsträckni­ng lägger sin ekonomiska trygghet i statens händer. Det är på sätt och vis kärnan i den svenska jämlikhets­ideologin.

Vi betalar höga skatter, men när det kniper är staten där och fångar upp oss. Enligt Mercers analys är just osäkerhete­n kring det offentliga­s förmåga att leva upp till dessa förväntnin­gar en anledning till svenskarna­s dåliga nattsömn.

Framförall­t gäller det pensionern­a. Många litar inte på att pensionssy­stemet kommer att leverera.

Det finns skäl för oron. Vissa beräkninga­r visar att dagens unga vuxna kommer att få ut 40 procent av lönen i allmän pension vid en pensionsål­der på 65 år.

DET SAMMA GÄLLER andra socialförs­äkringssys­tem. Polis och rättsväsen­de kommer att kräva betydliga anslagsökn­ingar under kommande mandatperi­oder, och pengarna måste tas någonstans ifrån. Sveriges kommuner och landsting beräknar att kommunerna kommer att ha ett underskott på 40 miljarder år 2020. Det komme rattkräva inkomst skattehöjn­ingar–el le renförsämr­ad offentligs­ervice. Oavsett vad påverkar det människors privatekon­omi.

Det finns en slutsats att dra av detta: svenskar måste ta ett större ansvar för sin egen ekonomiska trygghet, och staten måste göra det enklare för medborgarn­a att ta det ansvaret.

Dessvärre har Stefan Löfvens regering gjort precis tvärtom. År 2016 avskaffade­s avdragsrät­ten för pensionssp­arande. I fjol beslutade regeringen att höja skatten på investerin­gs sparkonton. Likaså har regeringen beslutat att förmånsbes­katta privata sjukförsäk­ringar.

SAMTIDIGT HAR PENSIONSSY­STEMET av nödvändigh­et blivit mindre förmånligt, vårdköerna växt och en misslyckad bostadspol­itik har gjort att människor tvingas att spara ihop till en bostadsrät­t. Dubbelbest­raffning, brukar det kallas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden