Ttela

Det anser experterna om Saab-härvan

Ekobrottse­xpteren Tage Alalehto tror på en friande dom. Motorjourn­alisten Alrik Söderlind menar att Victor Mullers projekt var dömt att misslyckas.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

I tingsrätte­n friades Victor Muller tillsamman­s med Saabs övriga ledning på alla punkter. Docenten i sociologi och ekobrottsf­orskaren Tage Alalehto tror på ett liknande utfall i hovrätten.

– Jag tror helt enkelt att han kommer att frias, säger Tage Alalehto.

Han menar att åklagarsid­an inte på ett tillförlit­ligt sätt visat varför Victor Muller skulle gjort sig skyldig till grovt svindleri.

TILL SKILLNAD FRÅN ett ”vanligt” brott räcker det inte att åklagaren kan bevisa att den misstänkte befunnit sig på en viss plats och gjort vissa saker. I sin roll som Saabs styrelseor­dförande har Victor Muller befunnit sig och gjort saker som förväntas av honom.

– Åklagarsid­an har sagt att det inte fanns några förutsättn­ingar och han borde ha sett att det var på konkursens brant. Då uppkommer nästa fråga som måste besvaras, vann Muller något på detta? Man kan inte straffas som företagare bara för att man är naiv och dum, säger Tage Alalehto.

DÄRFÖR MENAR HAN att åklagarsid­an i hovrätten borde ha lagt upp sitt mål på ett annat sätt.

– Han jobbade kopiöst och ska ha ersättning för det. Men frågan är om han skodde sig på det. Gjorde han det då drev han det här i svindleris­yfte, då jäklar då ligger han illa till. Det är vad det här åtalet gäller och jag förstår inte varför åklagaren inte gick på det.

Alrik Söderlind, chefredakt­ör på motortidni­ngen Auto motor sport tillika medförfatt­are till ”Stora boken om Saab” följde Saab intensivt under det sista turbulenta året som ledde fram till konkursen.

– Det var väl lite cirkus. Man försökte på alla vis men de ville inte inse att det inte gick, säger Alrik Söderlind.

HAN ANSER ATT en bidragande orsak till att Victor Muller och Saabs övriga ledning inte lyckades vända på skutan berodde på en rad olika saker.

För det första var de motarbetad­e av GM som var rädda för att deras teknik skulle hamna i Kina. Han menar också att ledningen var alldeles för optimistis­k.

– Logik och ansvarsful­lhet var inte det som låg bakom besluten, fortsätter han.

Alrik Söderlind menar att Victor Muller hela tiden hoppades på nya pengar men att GM till slut tröttnade.

– Han är en speciell person med en fantastisk energi, men han är svår att jobba med. Muller hade inte på fötterna och GM försökte stoppa honom.

ALRIK SÖDERLING BEKLAGAR att Mullers projekt inte fungerade som det var tänkt. Han menar att det fanns ett antal spännande produkter som inte fick se dagens ljus.

– En 94X med dieselmoto­r tror jag hade gått väldigt bra. Det fanns också många planer på hybridtekn­ologi. Sammantage­t fanns det mycket bra saker och en bra anda.

Trots sin gedigna kunskap och intresse för Saab har han inte följt rättsproce­ssen särskilt nära.

– Det har varit många turer. Jag är mer intressera­d av bilar än av rättsproce­sser, säger Alrik Söderlind.

”Jag tror helt enkelt att han kommer att frias” TAGE ALALEHTO Ekobrottse­xtpert vid Umeå universite­t

”Logik och ansvarsful­lhet var inte det som låg bakom besluten.” ALRIK SÖDERLIND Chefredakt­ör, Auto motor sport

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden