Ttela

Tävlar i att driva boskap

UDDEVALLA: VIKTIGT ATT KUNNA RIDA BRA OCH FÖRSTÅ HUR KOR BETER SIG

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

– Jag tycker det är kul med den här typen av ridning. Det som är kul med att driva boskap och att man får lära sig att handskas med kor. Det handlar om att läsa av de här djuren och förstå hur de kommer att röra sig. En ko reagerar olika beroende på hur man närmar sig djuret. Om du närmar dig en ko framifrån vill djuret gärna vända sig om, säger Oskar Diås, 14 år, bosatt på Orust.

I helgen hölls en så kallad koclinic på Rosviksgår­d utanför Uddevalla i syfte att lära ut grunderna i de två tävlingsgr­enarna Cutting och Working cowhorse. Styrbjörn Persson, en av de främsta tränarna i Sverige när de gäller de här två tävlingsgr­enarna, lärde ut grunderna i de två tävlingsgr­enarna. Det är rasen quarterhäs­t som används

– Det här handlar om en av de

Maria von Arbin är initiativt­agare till helgens träff på Rotviksgår­d där grunderna i boskapsgre­narna Cutting och Working Cowhors lärdes ut. största tävlingsgr­enarna i USA och det finns exempel på ryttare som har tjänat miljontals dollar på sin skicklighe­t, säger han. I Sverige är det små möjlighete­r att tjäna pengar på detta.

Styrbjörn Persson från Kristineha­mn har sysslat med den här typen av ridning närmare 30 år, tävlat i flera länder i Europa och dömt vid tävlingar eftersom han är utbildad domare.

Ett antal westernryt­tare tog i helgen tillfället i akt att lära sig mer om de här tävlingsgr­enarna och de fick bland annat prova på att träna sina hästar med en så kallad cuttingmas­kin men också att valla kor.

– JAG FASTNADE för detta sätt att rida redan som liten när jag såg några som tävlade i westernrid­ning, säger han.

– Det här sättet att tävla har sina rötter i USA där cowboys drev boskap långa vägar och till slut bestämde de sig för att visa hur skickliga de var genom att tävla på olika sätt, säger Maria von Arbin, anställd på Rotviksgår­d, som tävlar i de här grenarna och är initiativt­agare till helgens träff.

Det finns flera olika tävlingsgr­enar

De som deltog i helgens träff fick lära sig en hel del om de boskapsgre­nar som ingår som en del i westernrid­ningen. inom det som kallas för westernrid­ning. Boskapsgre­narna Cutting och Working Cowhorse är så nära det ursprungli­ga boskapsarb­etet som det går att komma. I cutting är det meningen att hästen själv ska se till att en utskild kalv inte ska kunna smita tillbaka till jorden. Cowhorse innebär att ryttaren ska valla kalven på ett speciellt sätt. Det handlar om en av de grenar som ställer stora krav på ryttarna när det gäller att kunna rida men också att förstå sig på kor.

I Westernrid­ning finns flera andra tävlingsgr­enar, bland annat lassogrene­n Dummy Roping och Reining som är ett slags dressyr i gallopp.

Det gäller att ryttaren samspelar med hästen och vallar korna på bra sätt. Det är ett syfte med tävlingsgr­enarna Cutting och Working cowhorse med ett fåtal utövare i Sverige.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? VAN RYTTARE. Oskar Diås, bosatt på Orust, tycker det är kul med att driva boskap från hästryggen och lära sig att handskas och förstå hur kor beter sig.
Bild: INGVAR SPETSMARK VAN RYTTARE. Oskar Diås, bosatt på Orust, tycker det är kul med att driva boskap från hästryggen och lära sig att handskas och förstå hur kor beter sig.
 ??  ?? STORT INTRESSE.
STORT INTRESSE.
 ??  ?? GILLAR ATT TÄVLA.
GILLAR ATT TÄVLA.
 ??  ?? VÄLKÄND. Styrbjörn Persson från Kristineha­mn är en av Sveriges bästa tränare inom westernrid­ning.
VÄLKÄND. Styrbjörn Persson från Kristineha­mn är en av Sveriges bästa tränare inom westernrid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden