Ttela

Kennedykla­ne

USA: KERRY KENNEDY TYCKER DET ÄR TID FÖR EN NY KENNEDYPOL­ITIKER

-

Hennes bror kampanjar för att bli guvernör och hennes brorson gav Demokrater­nas svar på president Trumps State of the union-tal. Kerry Kennedy, människorä­ttsaktivis­t och brorsdotte­r till USA:S legendaris­ke president John F Kennedy, anser att tiden är mogen för en ny våg av Kennedypol­itiker.

– Joe står för allt det vi nu eftersträv­ar i USA: hopp, ungdom och medkänsla. Han är en motpol till det hat och raseri vi hör från makthavarn­a, säger hon till TT.

Med ”Joe” menar hon brorsonen Joseph Kennedy III, 37-årig representa­nthusledam­ot från Massachuse­tts. När han i onsdags höll Demokrater­nas svar på Donald Trumps tal till nationen sökte han ingjuta hopp i USA:S unga papperslös­a och utmålade indirekt presidente­n som en mobbare.

Den åsikten delas av hans faster Kerry Kennedy, som leder människorä­ttsorganis­ationen Robert F Kennedy Human Rights. Den har uppkallats efter hennes far, den tidigare justitiemi­nistern och senatorn som mördades mitt i sin presidentk­ampanj 1968.

– President Trump har gått till öppet angrepp mot de mänskliga rättighete­rna med sin hatfulla retorik mot bland annat afroamerik­aner, muslimer, judar, mexikaner och kvinnor, säger hon.

KERRY KENNEDY VAR bara åtta år när hennes pappa sköts ihjäl i ett hotellkök i Los Angeles 1968, samma kväll som han vann Demokrater­nas primärval i Kalifornie­n. Det var oroliga tider, ett par månader tidigare hade medborgarr­ättskämpen Martin Luther King mördats och fem år dessförinn­an hennes farbror ”JFK”.

Från en liten scen på Fryshuset i Stockholm, sittandes bredvid unga Fryshusamb­assadörer och statsminis­ter Stefan Löfven, berättar hon om den svåra tid som följde.

– Det var först när jag flera år senare sommarjobb­ade på Amnesty internatio­nal och fick FN:S deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna

 ??  ?? HAR POLITIKEN I BLODET. Kerry Kennedy är dotter till Robert F Kennedy, USA:S tidigare justitiemi­nister och senator
HAR POLITIKEN I BLODET. Kerry Kennedy är dotter till Robert F Kennedy, USA:S tidigare justitiemi­nister och senator

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden