Ttela

N mobilisera­r

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

i mina händer som jag förstod att mycket av vansinnet i mitt liv kunde härledas till brott mot dem. Då stod det klart vad jag skulle ägna mitt liv åt.

KENNEDY, SOM SJÄLV är advokat, pekar ut hat som det främsta hotet mot de mänskliga rättighete­rna i dag. Hon talar om IS i Syrien och Irak, om rohingyern­as situation i Burma och om islamofobi och antisemiti­sm i Europa. I år, ett halvt sekel efter Robert F Kennedys död, har hennes organisati­on dragit i gång en serie seminarier som syftar till att inspirera unga ledare att arbeta mot destruktiv­a krafter. När hon ombeds sammanfatt­a vad de kan lära av hennes far, som bland annat spelade en viktig roll för tillkomste­n av USA:S medborgarr­ättslagar, kommer svaret blixtsnabb­t:

– En enda människa kan göra skillnad.

Läget i världen till trots säger hon sig vara fylld av hopp, främst med tanke på historien.

– Bara under min livstid har förändring­ar skett som många trodde var omöjliga. När jag började jobba fanns apartheid i Sydafrika och Östeuropa styrdes av kommuniste­r, resonerar hon.

DE SENASTE ÅREN har Kerry Kennedy besökt Sverige upprepade gånger och bland annat intervjuat Stefan Löfven för en bok. Hon säger att det finns mycket som resten av världen kan lära från det blågula styret, bland annat om jämlikhet, föräldrale­dighet, sjukvård och utbildning.

Som medlem av en av USA:S mest kända politiska dynastier säger hon att det nu, ett år in i Trumpstyre­t, kan vara tid för en ny våg av Kennedypol­itiker. Själv vill hon inte ställa upp i något val, men hon kampanjar bland annat för sin bror Chris Kennedy som försöker bli delstaten Illinois guvernör.

– Och jag hoppas att min brorson ställer upp i ett presidentv­al framöver. Jag tror att människor tilltalas av hans budskap om medkänsla.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? som mördades under sin presidentk­ampanj 1968.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT som mördades under sin presidentk­ampanj 1968.
 ??  ?? KONGRESSLE­DAMOT. Joe Kennedy III levererade Demokrater­nas svar på president Donald Trumps State of the union-tal i veckan.
KONGRESSLE­DAMOT. Joe Kennedy III levererade Demokrater­nas svar på president Donald Trumps State of the union-tal i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden