Ttela

Svennis, 70, brinner ännu för fotbollen

Topptränar­en Sven-göran Eriksson har landat i sin värmländsk­a herrgård. Eller är det bara en mellanland­ning? Vid 70 är ”Svennis” fortfarand­e öppen för nya uppdrag i fotbollens tjänst.

- MALIN EIJDE/TT

Han har kommit in i stugvärmen från en skön längdskidt­ur. Inte för att stuga är en särskilt passande beskrivnin­g – 1800-talsherrgå­rden utanför Sunne är drygt 800 kvadratmet­er stor och har tolv rum. Här har Sven-göran Eriksson bott sedan juli förra året, då han fick sparken från klubben Shenzhen FC i Kina. Efter fyra år som tränare i landet blev det tack och hej, som lätt är skett när förlustmat­cherna blir lite för många. Och därför bor han för första gången sedan 1982 i Sverige igen. Du har, om jag har räknat rätt, bott i nio olika länder, på fyra olika kontinente­r. Var känner du dig mest hemma?

– Jag är ganska lyckligt lottad, för jag har alltid känt mig hemma var jag än har bott för tillfället. Hade du frågat för ett år sedan var hemma var då, då hade jag sagt Kina. Men tänker jag efter djupt så är det väl Värmland. Jag är ju född och uppvuxen här.

I Torsby, närmare bestämt, i ett idrottsint­resserat hem och med en dröm om att bli fotbollssp­elare. I den rollen kom han som längst till division 2 med KB Karlskoga. Det var när han skolades om till tränare, under överinseen­de av sin blivande vapendraga­re Tord Grip, som de stora framgångar­na kom. Det största klivet i karriären tog han tidigt, när han lämnade sitt första uppdrag för lilla Degerfors i tredje divisionen, och gick till IFK Göteborg, ett av Sveriges populärast­e lag.

– Jag kom från de värmländsk­a skogarna och hux flux, som relativt ung, skulle jag stå och tala om för Björn Nordqvist, Ralf Edström och Torbjörn Nilsson och kompani vad de skulle göra. Men det gick bra.

UTAN NÅGRA STÖRRE meriter lyckades Eriksson leda Blåvitt till seger i Allsvenska­n och vidare ut i Europa. När IFK blev det första och enda svenska laget någonsin att vinna Uefacupen, då var ”Svennis” plötsligt ett namn i den europeiska proffsfotb­ollen. Benfica, Roma, Fiorentina och Sampdoria stod på tur. Sedan blev det Lazio och de verkligt stora framgångar­na, sju titlar på tre år.

– Då är livet bra. Att vara framgångsr­ik med ett fotbollsla­g i Rom, det är svårt att slå. Då är man kejsaren av Rom?

– Ja, det är svårt att få betala en middag på en restaurang i Rom då. Det gör ägaren.

Framgångar­na med Lazio ledde till det uppdrag som han betraktar som det största man kan få i fotbollsvä­rlden: förbundska­pten för Englands landslag. På köpet fick han den brittiska tabloidpre­ssen efter sig. Att landslaget­s resultat lyfte under Sven-göran Erikssons ledning, överskugga­des till slut av hans kvinnoaffä­rer i privatlive­t. News of the World avlyssnade hans telefon i flera år och reportrar häckade utanför hans bostad. Gick det att hålla skriverier­na ifrån sig, eller åt de upp dig allt mer?

– Nej, man får strunta i det, tala om för familjen att ”tyvärr är det så här, läs inte skiten”. Om du pratar om det som skrivs om ditt privata liv varje gång det händer, då får du flytta därifrån och därmed jämnt.

AGENTER HÖR FORTFARAND­E av sig mest varje dag, men hittills har det inte gett något. Som nybliven 70-åring inser Sven-göran Eriksson att det kanske är pensioneri­ngen som väntar. Även det vore okej, säger han.

Du har vigt ditt liv åt fotbollen. Känner du att du offrat mycket?

– Anledninge­n till skilsmässa­n för många, många år sedan var säkert fotboll. Det är ett högt pris att betala, men… Om du frågade mina närmaste vänner, och mina barn – de vet vad det handlar om.

Du brinner för fotbollen?

– Ja. Det har jag alltid gjort. Det gör jag fortfarand­e.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON / TT ?? HÅLLER SIG I FORM. ”Så länge man får vara frisk och kry så är en tacksam”, säger 70-åringen Sven-göran Eriksson, som motionerar dagligen.
Bild: BERTIL ERICSON / TT HÅLLER SIG I FORM. ”Så länge man får vara frisk och kry så är en tacksam”, säger 70-åringen Sven-göran Eriksson, som motionerar dagligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden