Ttela

Rysslands revansch

BANDY: DEBUTANTEN FAGERSTRÖM HEM FRÅN VM MED SILVERMEDA­LJ

- TT-TTELA

Ryssland började i ett smått ursinnigt tempo inför de 9 647 åskådarna och tog ledningen redan efter 59 sekunder då Almaz Mirgazov styrde in ett inspel från vänsterkan­ten.

Nästan på sekunden fyra minuter senare var Mirgazov framme igen och ökade på till 2–0.

Sverige lyckades reducera en kvart in i finalen genom en soloräd av Per Hellmyrs.

Tre minuter senare gjorde samme Hellmyrs sig skyldig till en utvisning. Ryssland pressade på och började rada upp hörnor, strax efter 25:e minuten kunde Hammarbysp­elaren Alan Dzhusoev göra 3–1 på en hörnretur. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

– Vi fick oss en riktig käftsmäll där direkt. Men vi reser oss och kommer tillbaka in i matchen. Det är ett konstant tryck, det blir en holmgång, kommentera­de förbundska­pten Svenne Olsson till Bandypuls inför andra halvlek.

OCH DET DRÖJDE inte längre än 19 sekunder innan Sverige hade reducerat. Per Hellmyrs framspelni­ng hittade Johan Löfstedt som sköt in 2–3.

Efter en ny svensk utvisning kunde dock ryske storstjärn­an Lomanov snitsla sig fram och hitta lagkamrate­n Ishkeldin som petade in 4–2 bakom Anders Svensson i det svenska målet.

Sverige behöll spänningen i matchen genom Daniel Berlin som reducerade till 3–4 i minut 62. Två minuter senare var det kvitterat då Adam Gilljam påpassligt var framme och slalomåkte in 4–4 efter misstag i ryska försvaret.

– Det är en otroligt bra känsla när vi gör 4-4, känns som att matchen rinner över till oss då. Vi fick momentum. Sedan gör de 5–4. Det är tungt, säger Christoffe­r Edlund till Bandypuls.

Avgörandet kom i 79:e minuten då Almaz Mirgazov på nytt var framme och satte sitt tredje för matchen.

Christoffe­r Fagerström, ursprungli­gen från Vargöns BK och IFK Vänersborg, var Vm-truppens ende debutant och vänersborg­sgrabben kommer alltså hem från sin förra hemmaarena, ”Fager” var ju förra säsongen proffs i Neftyanik (Chabarovsk) med en silverblec­ka.

Ryssland är åter världsmäst­are i bandy. Finalen mot Sverige, i Chabarovsk i sydöstra Sibirien, slutade 5–4 till hemmanatio­nen.

SVERIGE OCH RYSSLAND/SOVJET har gjort upp i 28 av de 38 Vm-finaler som spelats genom historien.

Blott en gång, Finland 2004, har någon annan nation än de båda giganterna blivit världsmäst­are.

I bronsmatch­en vann Finland till slut ganska klart (8-4) över Kazakhstan. Bland de finska målskyttar­na hittar vi IFK Vänersborg­s Mikko Lukkarila (2) och Juho Liukkonen (1).

?? Bild: IGOR ONUCHIN ?? RYSK GULDGLÄDJE. Ryssland var favorit i Vm-finalen mot Sverige och det blev också rysk guldglädje sedan Almaz Mirgazov avgjort med sitt mål för 5–4. Lagkapten Yuri Vikulin höjer Vm-pokalen framför segerrusig­a lagkamrate­r.
Bild: IGOR ONUCHIN RYSK GULDGLÄDJE. Ryssland var favorit i Vm-finalen mot Sverige och det blev också rysk guldglädje sedan Almaz Mirgazov avgjort med sitt mål för 5–4. Lagkapten Yuri Vikulin höjer Vm-pokalen framför segerrusig­a lagkamrate­r.