Ttela

MUSIKFESTI­VAL LÄGGS NER

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Den tuffa ekonomin och bristen på tid blev för mycket. ”Varje saga har sitt slut.” Så kommentera­r arrangörer­na beskedet att Uddevalla Solid Sound är historia.

– Det är väl en dag om vi har väntat på ett tag, den är inte så jätterolig men det finns också viss lättnad i det, säger Pontus Blom några timmar efter beskedet om att Uddevalla Solid Sound 2017 blev den sista och att musikfesti­valen nu lagts ner och inte kommer tillbaka.

Det är festivalen­s styrgrupp, med eldsjälarn­a Simon Tehyrell och Pontus Blom i spetsen, som har beslutat att lägga ner festivalen. Anledninge­n är de allt mindre ekonomiska marginaler­na och bristen på tid.

– Hade vi tjänat massa pengar på att göra Uddevalla Solid Sound så hade det varit motiverat att lägga den tiden som behövs, men det är tufft att få ihop en festival. Det i kombinatio­n med brist på tid så fanns det inte så många alternativ, säger Simon Tehyrell som sedan förra året bor i Östersund vilket försvårar arbetet.

Beslutet att lägga ner växte fram under hösten, men togs inte förrän flera alternativ diskuterat­s. Bland annat fanns det personer som var beredda på att driva festivalen vidare, något som i slutändan inte blev av.

– Vi har vänt på den stenen också och varit transparen­ta med allt jobb det innebär och vilken stor risk det är. Jag förstår om folk inte hoppar på det tåget, säger Simon.

FRÖET TILL SOLID Sound såddes 2012 på en bakgård i centrala Uddevalla. Då var Simon Tehyrell och Pontus Bloms tanke att starta upp en liveklubb.

– Vi hittade bakgården på Studio 32 och när vi behövde ta dit en scen tänkte vi att vi ändå kunde göra det till en festival. Det var 2012 och samma helg var Robinson-robban på Harrys och drog dubbelt så mycket folk som oss. Då kände vi att vi behövde ha större namn, säger Simon Tehyrell.

En anledning till att de kom på idén med att arrangera en musikfesti­val handlade om att det saknades något i Uddevalla.

– Som boende i den här staden kände vi att det inte fanns något spännande utbud. Uddevalla missades alltid när folk satte sina turnéspeln­ingar. Det är så många gig vi bokat med artister som hållit på i 25–30 år och som aldrig spelat i Uddevalla. Vi ville väl ta på oss den rollen att göra något åt det, säger Pontus Blom.

MED ÅREN HAR en mängd artister passerat genom Uddevalla för att spela på Solid Sound som förra året gick av stapeln på parkeringe­n vid Kampenhof.

Arrangörer­na berättar att de lärt sig mycket under resan och båda har i dagsläget jobb inom samma bransch. Pontus Blom jobbar med kultur på Uddevalla kommun och Simon Tehyrell med festivalen Storsjöyra­n i Östersund.

Nu blir det en annorlunda vår och sommar för de båda.

– Det kommer vara skönt, men samtidigt lite trist att se parkeringe­n stå tom, men så är det, säger Pontus Blom.

”Det kommer vara skön,t men samtidigt lite trist att se parkeringe­n stå tom” PONTUS BLOM arrangör

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? AVSLUTAT. ”Det är klart att man hade velat att festivalen levt ett vackert och lyckligt liv och blivit en klassisk festival, men det är svintufft”, säger Pontus Blom.
Bild: ANDREAS OLSSON AVSLUTAT. ”Det är klart att man hade velat att festivalen levt ett vackert och lyckligt liv och blivit en klassisk festival, men det är svintufft”, säger Pontus Blom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden