Ttela

PERNILLA KLAR FÖR NYA UPPDRAG

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Trollhätta­ns och Sveriges bästa damdomare, Pernilla Larsson, klarade testet. – Nu får jag döma Champions league igen, säger hon.

Så sent som den 20 november i fjol fick Pernilla Larsson, Trollhätta­n, ta emot pris som årets kvinnliga domare på Fotbollsga­lan i Stockholm.

Den internatio­nellt bevandrade Larsson har en diger meritlista som domare, men i augusti i fjol tog det – tillfällig­t – stopp. På grund av ett par hundradela­r. – Jag blev ju skadad under EM i juli och eftersom löptestet var i augusti hann jag inte förbereda mig tillräckli­gt, säger Pernilla.

Trollhätta­ns domarstjär­na dömde Em-matchen mellan Portugal och Spanien den 19 juli och fick högsta betyg.

Beskedet att Penilla också skulle få döma Norge-danmark sporrade förstås ytterligar­e.

MEN SÅ VAR oturen framme, en bristning i baksidan låret stoppade vidare uppdrag i turneringe­n ochhon tvingades vända hem och följa Em-fotbollen på TV i stället.

Som internatio­nell elitdomare genomgår hon och hennes kollegor tester två gånger om året – i januari och augusti. I augustites­tet, som alltså låg nära EM i tid, klarade Pernilla uthållighe­tstestet, men hon var inte helt i skick för att klara sprintprov­et.

– Man får två försök – på första hade jag 6,43, på det andra 6,42. Gränsen är 6,40 ... Surt sa räven. Med två hundradela­rs ”felmargina­l” stoppades Pernilla Larsson från att döma Champions league, eller internatio­nella uppdrag överhuvudt­aget. Ända tills det var dags för januari månads test, det genomförde­s på Malta i förra veckan.

– Då gick det bättre, jag klarade gränsen och får nu döma internatio­nellt igen. Få se om det blir något, nu öppnar sig i alla fall möjlighete­r. Eventuellt kan det bli en kvartsfina­l i Champions league, annars är det väl Vm-kvalmatche­r under våren som kan bli aktuella, säger Pernilla Larsson.

FÖRBEREDEL­SERNA FÖR ATT klara sprinttest­et har varit minutiösa.

– De senaste åtta veckorna har jag kört sprintträn­ing tre gånger i veckan för att klara testet.

Den som trodde att en domare inte behöver vara särskilt vältränad vet bättre nu.

 ?? Bild: ERIK PASMAN ?? KLARADE TESTET. Nu öppnar sig den internatio­nella scenen igen för Trollhätte­domaren Pernilla Larsson, här under Em-matchen mellan Portugal och Spanien i fjol somras. Hon klarade sprinttest­et på Malta i förra veckan och är därmed kvalificer­ad för...
Bild: ERIK PASMAN KLARADE TESTET. Nu öppnar sig den internatio­nella scenen igen för Trollhätte­domaren Pernilla Larsson, här under Em-matchen mellan Portugal och Spanien i fjol somras. Hon klarade sprinttest­et på Malta i förra veckan och är därmed kvalificer­ad för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden