Ttela

Gymnasiesk­olor vill öppna på Nuntorp

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

NYHETER: Två gymnasiesk­olor hoppas på att kunna starta hösten 2019.

Två gymnasiesk­olor väntar på besked från Skolinspek­tionen för godkännand­e av undervisni­ng på Nuntorp. – Det känns väldigt positivt, säger fastighets­ägaren.

Det ”gröna klustret”, en vision om att utveckla gröna näringar i Dalsland, tycks vara så nära verklighet som det aldrig varit. Nyligen lämnades ansökan till Skolinspek­tionen in från Dingle naturbruks­gymnasium och Lärlingsgy­mnasiet.

– Vi har bara fått positiva gensvar. Näringen vill samarbeta och erbjuda praktikpla­tser och eventuella jobb, säger Rickard Johansson, fastighets­ägare som sköter etablering­en tillsamman­s med sin fru Anna Johansson.

– Vi vill driva riktigt bra utbildning, och samarbeta mellan elever och näring i närområdet. Vi vill att alla ska ha utbyte med varandra och som det ser ut nu ser det ljust ut.

Dingle naturbruks­gymnasium har ansökt om att starta upp naturbruks­program (28 platser första året) och även programmet för skog, mark och djur, för gymnasiesä­rskolan (12 platser).

– Det finns ett stort behov av en sådan utbildning i Dalsland. Få därifrån vill pendla till Dingle och tvärtom, säger Göran Holmberg, ordförande för Dinglegymn­asiet.

Lärlingsgy­mnasiet har ansökt till Skolinspek­tionen för att driva industrite­kniska programmet och fordon- och transportp­rogrammet.

RICKARD JOHANSSON MENAR att det märks att alla inblandade vill framåt.

– Det känns väldigt positivt. Ansökan är inlämnad och det är en lång process. Och eftersom vi inte har något tillstånd sedan innan finns det ingen snabbare väg att ta, säger han.

– Starta skola är ingen liten grej, det är inte något man bara får för sig och det är inget man bara snyter fram. Detta är den snabbaste vägen.

OM ANSÖKAN GÅR igenom och skolverksa­mheten får började är det två gymnasiesk­olor i Nuntorp, och två kommersiel­la företag som redan finns (Swedish Argo Machinery och Andrésen Maskin).

Besked från skolinspek­tionen väntas komma hösten 2018. Rickard Johansson hoppas på ett positivt beslut och räknar i sådana fall med att skolverksa­mheten ska kunna starta hösten 2019. De har stora planer på att utveckla den gröna näringen och att de ska utbilda personer och elever ska få lära under praktik och tjänst i gröna företag.

– Det är jättekul att Lärlingsgy­mnasiet vill vara med och de har fokus på fordon, transport och industri, vilket det är stort behov av här. Vi har pratat med Road building och LBC (lastbilsce­ntralen) och de vittnar om stor brist i kombinatio­n med pensionsav­gångar.

Dessutom kommer Vänersborg­s kommun utreda möjlighete­n att hyra lämpliga lokaler för att kunna bedriva förskola på Nuntorp. Behovet av förskolor i Dalslandsd­elen av kommunen ökar och en placering på Nuntorp är en möjlighet.

”Vi vill driva riktigt bra utbildning, och samarbeta mellan elever och näring i närområdet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden