Ttela

”Vet inte vad jag ska göra sedan”

NYHETER: ROSSANA DINAMARCA OM VARFÖR HON LÄMNAR POLITIKEN

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

– Det var först under söndagen som jag bestämde mig. Det var inget hastigt beslut utan något jag gått och tänkt på länge, säger Rossana Dinamarca (V) om att lämna politiken efter 16 år i riksdagen.

Förra veckan blev Rossana Dinamarca från Trollhätta­n föreslagen att sitta kvar i partistyre­lsen.

– Snart är det kongress och sedan val. Jag tyckte att det känns schyst att meddela mitt beslut så att de kan kompletter­a partistyre­lsen och även innan de fastställe­r listorna inför valet.

Under en längre tid har hon bollat frågan om att sluta med flera personer men under söndagen tog hon det slutgiltig­a beslutet och avslöjade nyheten via sin Facebook.

– Under söndagen ville jag inte ge några kommentera­r men nu kan jag berätta. Jag vill göra andra saker och det känns som rätt tidpunkt att göra det nu. Vad ska du göra?

– Jag ska inte försvinna utan göra andra saker och jag ser inte detta som något slut, men jag har ingen aning vad jag ska göra, säger Rossana Dinamarca.

HON HAR VARIT politiskt aktiv sedan nioårsålde­rn, vilket innebär 35 år och 16 av dem hon suttit i riksdagen och 12 år i yttersta partiledni­ngen.

– Nu är jag partiets ålderspres­ident i riksdagen.

Något som gjort beslutet att sluta svårare är det stöd som Rossana Dinamarca fått långt utanför det egna partiet.

– Om vi backar bandet till när jag slutade gymnasiet. Hade någon då sagt att jag, en tjej, flykting, uppväxt på Kronogårde­n med föräldrar som var bilbyggare skulle sitta 16 år i riksdagen hade jag inte trott det var möjligt. Folk säger även att jag inspirerat dem genom att stå upp mot rasismen där den visat sig, även i riksdagen.

Rossana Dinamarca säger att hon

känt stolthet när hon fått stöd för det hon gjort.

– Jag har alltid varit rakryggad och jag känner att jag kunnat göra avtryck och det vill jag fortfarand­e göra.

Under söndagen publicerad­e Svenska Dagbladet en intervju med Rossana Dinamarca som var gjord tidigare. Där framförde hon kritik mot det egna partiet.

DET HANDLADE ENLIGT artikeln om år av systematis­kt osynliggör­ande från partiledni­ngens håll och undanhålla­nde av informatio­n.

– Den kritiken har jag så klart men det är något jag förde fram redan på kongressen 2012 när jag ställde upp som kandidat som partiledar­e. Vi ska vara ett brett parti och det måste synas men det har inte alls varit något avgörande för att jag nu slutar. Jag tror jag är känd för att vara rakryggat och också bestämma själv när jag vill göra saker och nu vill jag sluta.

Under åren har det varit många tuffa diskussion­er i partiet men Rossana säger att hon alltid ställt upp bakom de gemensamma besluten. Något som däremot har varit extremt tufft är det hot och hat som hon fått ta emot från vissa som inte alls delar hennes politiska åsikter.

– Ibland har man brottats med tankarna att man inte borde ställa upp på en intervju eller skriva en debatt men det har aldrig stoppat mig.

ATT GE VIKA åt de mörka krafter som vill ha bort henne från politiken har inte varit aktuellt, så detta har inte heller något att göra med hennes beslut. Rossana Dinamarca har ofta starkt förknippat­s med sin hemstad Trollhätta­n.

– Det är här jag hämtat energi och lugnet. Trollhätta­n betyder extremt mycket för mig.

 ??  ?? SLUTAR. Under måndag förmiddag träffade Rossana Dinamarca TTELA och hon berättade då varför hon nu väljer att
SLUTAR. Under måndag förmiddag träffade Rossana Dinamarca TTELA och hon berättade då varför hon nu väljer att
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SLUTAR. Under söndagen gick Rossana Dinamarca ut med nyheten att hon lämnar politiken. När TTELA träffade henne under måndagen visste hon ännu inte vad hon ska göra när hon slutar efter 16 år i riksdagen för Vänsterpar­tiet.
Bild: STEFAN BENNHAGE SLUTAR. Under söndagen gick Rossana Dinamarca ut med nyheten att hon lämnar politiken. När TTELA träffade henne under måndagen visste hon ännu inte vad hon ska göra när hon slutar efter 16 år i riksdagen för Vänsterpar­tiet.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? berätta att hon ska sluta med politiken efter 16 år i riksdagen.
Bild: STEFAN BENNHAGE berätta att hon ska sluta med politiken efter 16 år i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden