Ttela

Så blir den optimistis­ka liberalism­en trovärdig

POLITIK. Det var symboliskt att Centerpart­iets kommundaga­r i helgen hölls just på Arlanda. På flygplatse­n förenas partiets två väljargrup­per.

- SVEND DAHL Liberala nyhetsbyrå­n

Å ena sidan de nya C-väljarna, storstadsl­iberalerna, som drömmer om arbete i New York och solsemeste­r i Vietnam. Å andra sidan alla de som bor i traditione­lla C-fästen, som Robertsfor­s, Krokom eller Mönsterås, där ett välfungera­nde inrikesfly­g är en nödvändigh­et.

I boken ”The Road to Somewhere” har den brittiske skribenten David Goodhart beskrivit hur en av vår tids stora politiska konflikter står mellan människor som värdesätte­r stabilitet och identifier­ar sig med en viss geografisk plats eller klasstillh­örighet och de som formar sina identitete­r utifrån utbildning och karriär, och som ständigt är beredda att bryta upp – ”någonstans­are” och ”varsomhels­tare”.

MEDAN DE SENARES perspektiv kommit att dominera både politik och media, har förståelse­n för dem som bara vill fortsätta att leva sina liv på en plats där de trivs och som de känner igen blivit allt mindre. Det kan hjälpa oss att förstå exempelvis uppsvinget för högerpopul­ister och varför Storbritan­nien röstade för att lämna EU.

Men det är också en spänning som i allra högsta grad är närvarande i C.

De senaste åren har C framgångsr­ikt odlat bilden av sig själva som de optimistis­ka liberalern­a, som anhängare av en generös flyktingpo­litik och Sverigedem­okraternas ideologisk­a motpol. Med andra ord ”varsomhels­tarnas” självklara val.

Det har varit medialt tacksamt. Men frågan är om det egentligen gett någon större utdelning. Att många väljare vände tillbaka till Moderatern­a så snart Ulf Kristersso­n valts till M-ledare tyder på att opinionsfr­amgångarna under 2017 snarare handlade om M:s svaghet än om C:s profil i migrations­politiken.

När Annie Lööf på kommundaga­rna talade om att ”våra bästa dagar ligger framför oss” gjorde hon det i kontrast till sverigedem­okratisk nostalgi.

Risken är dock att denna vilja att vara SD:S motpol enbart blir en retorisk figur för de redan övertygade Sd-motståndar­na, och inte gör något för att verkligen ge framtidstr­on åter till människorn­a som förlorat den.

FÖR BEHOVET AV framtidstr­o är reellt. Och allra störst är det på just de platser som ligger C närmast om hjärtat. För bortom mediebilde­n förblir Centerpart­iet ett pragmatisk­t och resultatin­riktat parti som drivs av ”någonstans­arnas” känsla av att Sverige håller på att glida isär. Att det finns platser i landet som glömts bort, där samhällsse­rvicen försvinner, där det är svårt att driva företag, där rättsstate­n blir allt mindre närvarande och där det blir allt längre till exempelvis sjukvården.

En trovärdig liberal optimism måste handla om detta bortglömda Sverige. Hur det återigen kan bli platser att trivas på och känna stolthet över. Det borde vara den självklara uppgiften för Centerpart­iet under valåret. För hemlängtan är en minst lika stark kraft som längtan efter något nytt. På Arlanda och i politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden