Ttela

Skogspolit­iken går åt fel håll

- Landsbygds­politisk talesman

Skogsägare i Sverige har idag anledning att oroa sig över skogsfasti­gheternas värde, eftersom läget beträffand­e rätten att bruka den egna skogen i bästa fall kan beskrivas som oklart.

En skogsutred­ning överlämnad­es till regeringen den 16 oktober 2017, där uppdraget var att besvara frågan kring ifall allmänhete­n bör ges rätt att rättsligt överklaga planerade avverkning­ar.

UTREDNINGE­NS SLUTSATS VAR att exempelvis små ideella föreningar bör få ”överklaga beslut om tillstånd och villkor för avverkning av fjällnära skog och ädellövsko­g samt föreläggan­de eller förbud med anledning av en underrätte­lse om avverkning eller annan tillsyn enligt skogsvårds­lagen. ”Utredaren öppnade också upp för möjlighete­n till att tillåta överklagan­den över hela landet, det kan alltså bli processer om upp till 60 000 avverkning­ar per år.

Äganderätt­en är ett av det demokratis­ka samhällets viktigaste grundfunda­ment. Det enskilda ägandet möjliggör frihet och självbestä­mmande, vilket är nödvändigt i ett demokratis­kt och fritt samhälle. Dessutom talar vi om mycket långsiktig­a investerin­gar, där man exempelvis låtit plantera skog åt barn eller barnbarn och sedan skött marken under decennier. Investerin­gar som alltså riskerar att gå om intet.

VI SER NU att skogspolit­iken går åt fel håll. Uppfinning­srikedomen hos aktivister och myndighete­r leder till att begrepp som nyckelbiot­oper och talerätt används som verktyg för att underminer­a brukanderä­tten. Ur skogsägarn­as perspektiv ser detta ut som ren kollektivi­sering av det enskilda skogsägand­et.

Vi i Sverigedem­okraterna motsätter oss denna utveckling och anser att skogsägare ska hållas skadeslösa i de fall avverkning inte kan ske. Äganderätt­en med egendomssk­yddet är inskriven i Sveriges grundlag. Våra lagar har som syfte, till både bokstav och anda, att värna den enskilde mot övergrepp från myndighete­rnas sida.

Det har inte undgått oss att till exempel Skogsstyre­lsen slår ifrån sig, men likväl fortgår problemen med skogsägare som inte kan bedriva normalt skogsbruk.

ATT ÄGA OCH sköta skog är att ta ansvar både för Sveriges naturresur­ser och ekonomi. Att det finns en stor bredd i ägandet innebär dessutom ett det finns ett stort engagemang för skogens skötsel på gräsrotsni­vå. Svenska skogsägare är dessutom ofta mycket kunniga och intressera­de av att upprätthål­la biologisk mångfald.

Med en skogspolit­ik som gynnar brukande av skogen och respektera­r äganderätt­en, kan skogsbruke­t dessutom skapa utveckling och sysselsätt­ning i hela Sverige.

RUNAR FILPER (SD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden