Ttela

Patient dog efter dubbel röntgen

- KRISTINA STULKEN

Två dagar på raken genomgick en cancersjuk patient kontraströ­ntgen, något som ledde till att hen senare avled. – Det handlar om en kommunikat­ionsmiss, säger chefläkare­n Björn Andersson

Patienten, som hade svår cancer, vårdades både på Näl i Trollhätta­n och Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg när misstaget skedde i juni förra året.

Båda sjukhusen hade oberoende av varandra planerat att göra en kontraströ­ntgen. Den första genomförde­s på Näl och dagen efter gjordes ytterligar­e en undersökni­ng på Sahlgrensk­a, något som ledde till svåra njurkompli­kationer och patienten avled senare i sviterna av dessa, enligt en lex Maria-anmälan från Sahlgrensk­a sjukhuset.

– Röntgenavd­elningen på Sahlgrensk­a kan inte se röntgenund­ersökninga­rna som görs på Näl förrän det kommer ett slutgiltig­t svar. Nu måste vi se till att förbättra systemet så att detta inte händer igen, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrensk­a, till Nyhetsbyrå­n Siren.

Enligt lex Maria-anmälan kan kontraströ­ntgen påverka njurarna, framför allt om undersökni­ngarna görs kort inpå varandra. I det här fallet ledde undersökni­ngarna till svårt njurkompli­kationer som bland annat innebar att patienten inte kunde producera något urin, något som gjorde att hen avled.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden