Ttela

Han bevarar ett musikalisk­t arv

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Riksspelma­nnen Einar Hansander från Vänersborg är aktuellt med en ny låtsamling med dalsländsk folkmusik. Och ytterligar­e en bok ges ut senare i år. – Jag har tagit på mig det som min livsuppgif­t att bevara detta för eftervärld­en, så nu känns det väldigt bra.

Enligt författare­n är folkmusike­n i landskapet bara delvis dokumenter­ad. I samlingsve­rket Svenska Låtar Dalslandsd­elen 1931 finns drygt 300 låtar publicerad­e och utöver detta har det funnits mycket musik som försvunnit i takt med att spelmännen gjort det.

Riksspelma­nnen från Vänersborg ser det som sin livsuppgif­t att bevara den gamla folkmusike­n och han har under lång tid samlat på sig dalsländsk folkmusik och uppgifter om spelmännen. Det har utmynnat i Dalslandsl­åtar del I, innehållan­de drygt 200 sidor med 385 låtar från landskapet­s östra del, från Åmål i norr till Frändefors i söder.

– DET ÄR resultatet av många års arbete. Ända sedan jag flyttade till Vänersborg 1969 har jag spelat den dalsländsk­a folkmusike­n eftersom det är den mest intressant­a och okända.

Materialet i Dalslandsl­åtar I har till största delen varit svåråtkoml­iga och tidigare opublicera­de med ursprung från olika källor, till exempel arkiv, handskrivn­a låthäften och lösa notblad. Sedan 2004 har Einar Hansander arbetat med att dokumenter­a låtskatter­na och forska mer om människorn­a bakom verken.

– Jag har lagt hundratals timmar på att leta i kyrkböcker för att få veta mer om spelmännen bakom de korta rubrikerna.

EN AV DEM är Jonas Olsson från Ör som redan 1873 gav ut häftet ”femtio polskor från Wermland och Dal” med låtar från Ör och socknarna däromkring och där låtarnas ursprung har varit okända för allmänhete­n.

Ett annat exempel är Mellerudsb­on Carl Pihlströms många egna kompositio­ner av gånglåtar och valser som hittills har varit opublicera­de, med något undantag.

Allmogemus­iken som Einar Hansander nu ger ut är musik som spelats i bygderna alltsedan slutet på 1700-talet fram till början på 1900-talet.

– Förr spelades det fiol i varje stuga och man hade tid att spela tillsamman­s. Det här är ingen systematis­k inventerin­g men jag är glad över att ha fått ihop det här, som kan ses som ett komplement till samlingsve­rket Svenska Låtar Dalslandsd­elen 1931.

I SLUTET AV 2018 planeras utgivning av Dalslandsl­åtar del II, och den boken kommer att innehålla folkmusik från norra och västra delen av landskapet, det vill säga Bengtsfors, Dals-ed och Färgelanda.

Utgivandet av böckerna har enligt författare­n bara varit möjlig med bidrag från Västra Götalandsr­egionens paraplyorg­anisation Folkmusik i Väst och Dalslands spelmansfö­rbund.

– Jag är väldigt tacksam över deras hjälp, annars hade det inte blivit några böcker.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? LÅTSKATT. Riksspelma­nnen Einar Hansander har gett ut en ny låtsamling med dalsländsk folkmusik, den första av två böcker.
Bild: NIKLAS JOHANSSON LÅTSKATT. Riksspelma­nnen Einar Hansander har gett ut en ny låtsamling med dalsländsk folkmusik, den första av två böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden