Ttela

Allt fler djur får antidepres­siva

- ALICE ERIKSSON 0520 422600 alice.eriksson@ttela.se

Förra årets försäljnin­gssiffror att försäljnin­gen av antidepres­siva läkemedel som skrivits ut av veterinär ökat drastiskt – på nio år har försäljnin­gen mer än fördubblat­s. På Blå Stjärnan menar man dock att detta inte är en vanlig behandling för djur.

Heidi Young Nilsen arbetar som veterinär och specialist i hunden och kattens sjukdomar på Blå stjärnan i Göteborg. Hon menar att de ökande siffrorna inte är särskilt stora, internatio­nellt sett:

– Även om försäljnin­gen i Sverige är på väg upp, så är man fortfarand­e generellt sett restriktiv med förskrivni­ngen.

PÅ BLÅ STJÄRNAN behandlas flera arter för så kallade beteendest­örningar: alltifrån reptiler till exotiska fåglar. Orsaken bakom kan bland annat handla om miljöombyt­en, men separation­sångest är den vanligaste anledninge­n till att djurägare söker hjälp. Det finns dock andra faktorer som måste räknas in innan man sätter in antidepres­siva läkemedel:

– Det är viktigt att kolla så att det inte beror på andra sjukdomar, men även se till så att djuret får en optimal hemmiljö, säger Young Nilsen.

Olika typer av tvångsbete­enden som att djuret börjar slicka av sig päls, tugga på tassar eller maniskt jagar svansen kan vara tecken på stress eller ångest.

– Ett annat exempel på beteendefö­rändringar kan vara ett djur börjar urinmarker­a på fel ställen, säger hon.

HON BERÄTTAR ATT man på Blå Stjärnan även ser till att medicineri­ngen alltid kommer ihop med träning, samtidigt att det inte är en lösning för alla:

– Ofta handlar det om sammansatt­a problem. Man kommer inte åt problemet enbart med mediciner. Det är väldigt sällan vi skriver ut antidepres­siva läkemedel. Det är några enstaka djur det handlar om.

– Till rätt patient så kan det vara jättebra, men jag tror man ska vara väldigt noggrann med att poängtera att det inte är en quick fix. Jag tycker att man ska ha respekt för läkemedlet­s möjliga biverkning­ar, för vi kan ju inte fråga djuren hur de känner sig. Vi har ju ansvar för vad vi ger till våra djur.

MARKNADEN IDAG FÖR antidepres­siva läkemedel när det kommer till djur är inte särskilt utbredd. Det finns endast ett preparat registrera­t för separation­sångest hos hund och ännu inget för katt.

– Det händer att man även kan behandla katter med preparat som är avsett för människor, berättar hon.

EN STÖRRE KUNSKAP om djurens känsloliv kan vara orsaken till den ökade försäljnin­gen av preparaten tror Young Nilsen:

– Jag kan inte säga att det beror på att djuren är mer stressade, utan att folk är mer medvetna idag om att det går att få hjälp – och efterfråga­r den.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? ANTIDEPRES­SIVA. Trots ökade försäljnin­gssiffror är det i dagsläget ingen vanlig behandling­smetod på Blå Stjärnan.
Bild: NICKLAS ELMRIN ANTIDEPRES­SIVA. Trots ökade försäljnin­gssiffror är det i dagsläget ingen vanlig behandling­smetod på Blå Stjärnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden