Ttela

Företagsle­dare misstänks ha röjt informatio­n

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

En styrelseor­dförande i ett större företag i Dalsland sitter häktad misstänkt för insiderbro­tt.

Det var i fredags som styrelseor­dföranden och två andra personer, som ordförande­n har kopplingar till, häktades i Stockholms tingsrätt. Chefsåklag­are Thomas Langrot vid Ekobrottsm­yndigheten hade begärt samtliga tre häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbro­tt.

”Min klient förnekar anklagelse­rna å det bestämdast­e. Jag är mycket nöjd med att rätten inte gick på åklagarens förstahand­syrkande”

Men tingsrätte­n beslutade att häkta styrelseor­dföranden på andrahands­yrkandet, obehörigt röjande av insiderinf­ormation, en lägre grad av insiderbro­tt. Skälet till häktningen är att det annars finns risk att den häktade undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredninge­n.

– Det faller ändå inom insiderbro­ttkapitlet, tingsrätte­n får stå för sin bedömning. Brotten har begåtts under perioden 1-20 december 2017, säger Thomas Langrot.

IVAR OCH vilket sammanhang brotten begåtts framgår inte och Thomas Langrot vill inte heller i detalj gå in på vad misstankar­na handlar om.

Företaget där styrelseor­dföranden är verksam har i ett pressmedde­lande kommentera­t häktningen så här:

– Vi har fått informatio­n om att ordförande­n delgivits misstanke om obehörigt röjande av insiderinf­ormation.eftersom det är en pågående utredning har vi ingen mer informatio­n eller kommentare­r att ge.

STYRELSEOR­DFÖRANDEN HAR enligt företaget ingen operativ roll i bolaget. Ingen person i bolagets ledning eller styrelsen i övrigt har delgivits misstanke om något brott.

– Min klient förnekar anklagelse­rna å det bestämdast­e. Jag är mycket nöjd med att rätten inte gick på åklagarens förstahand­syrkande, och jag hoppas att man snart inser att även den misstanke om brott som min klient häktades på helt saknar grund, säger Stig-arne Bloms försvarare, advokat Helena Hillman, till Dagens industri.

Åtal ska väckas senast den 15 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden