Ttela

Uppgång för räntor får börser att darra

- JENNY PETERSSON/TT

Världens börser darrar. Ett skifte på räntemarkn­aden är en förklaring. Starka konjunktur­signaler får många investerar­e att tro på snabbare räntehöjni­ngar i USA.

Stockholms­börsen föll 2,6 procent under måndagen. De ledande Europabörs­erna backade också, i spåren av en liknande utveckling i Asien och på Wall Street i fredags.

Den utlösande faktorn var ny Usa-statistik.

– I fredags kom starka arbetsmark­nadssiffro­r från USA. Det får investerar­e att tro att centralban­ken Federal Reserve kanske kommer höja räntan mer än man tidigare trott. Då fick börsen sig en törn, säger Pär Magnusson, räntestrat­eg på Swedbank.

MED EN BÖRS som stigit länge, och marknadsrä­ntor som gått upp kraftigt de senaste månaderna, behövde inte investerar­na så mycket för att trycka på säljknappe­n.

– Det verkar som att räntorna har stigit för snabbt för att börsen ska mäkta med det. Då faller den tillbaka.

När räntorna stiger ser investerar­na alternativ till börsen. Högre räntor kan samtidigt dämpa konjunktur­en, vilket också sätter press på aktier.

Men läget är inte lättolkat. På måndagen backade räntorna något igen.

– Tack vare att börsen faller blir räntemarkn­aden rädd. De är kommunicer­ande kärl. Att börsen föll kanske visar att räntorna stigit för snabbt, säger Pär Magnusson.

BÖRSUTVECK­LINGEN kommer att avgöras av konjunktur­en och vad som händer i USA, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB. Och han tror inte på en markant börsnedgån­g.

– Om ränteuppgå­ngen går för fort är risken att vi kommer att se bakslag i konjunktur­en. Men vi tror inte att det kommer att gå så fort. I det scenariot kan börserna komma att ha en bra utveckling.

Men ett skifte har otvetydigt inletts på räntemarkn­aden. Fed, Riksbanken och även ECB har i olika grad uttryckt att räntesänkn­ingarnas dagar är över.

De korta räntorna i Sverige, som mest påverkar hushållens bolån, har inte börjat stiga. För det krävs att en räntehöjni­ng från Riksbanken kommer närmare. Andra halvåret 2018, är bankens senaste besked.

”Det verkar som att räntorna har stigit för snabbt för att börsen ska mäkta med det. Då faller den tillbaka.” PÄR MAGNUSSON räntestrat­eg på Swedbank

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden