Ttela

Irans ambassadör till UD efter dödsdom

- ELLA SUNDSTRÖM/TT

Iran har fastställt dödsdomen mot Ki-forskaren Ahmadreza Djalali utan att fallet har granskats, säger hans hustru. Utrikesdep­artementet beslutade under måndagen att kalla till sig Irans ambassadör.

– De har bekräftat domen igen, utan att ha granskat hans fall. Min man och jag är chockade. Jag hoppas att utrikesmin­ister Margot Wallström kan hjälpa oss, för vi har ingen annan chans, säger Djalalis hustru, Vida Mehrannia.

Ahmadreza Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållst­illstånd i Sverige, dömdes till döden i oktober. Domen möttes av protester från bland andra Amnesty, FN och svenska utrikesdep­artementet. Dödsstraff­et överklagad­es, men fastställd­es på nytt i december. I januari kom dock uppgifter om att det iranska rättsväsen­det skulle genomföra en översyn av dödsdomen.

Domen har nu fastställt­s, bekräftar även hans advokat Zouhaier Chichaoui till belgiska Le Soir.

– DEN HÄR GÅNGEN är domen definitiv. Det har konstatera­ts att dödsstraff­et kan genomföras, och det kan ske när som helst, sade Chichaoui till Le Soir och dömde än en gång ut domen rättsproce­ssen som orättvis.

På måndagseft­ermiddagen berättade utrikesmin­ister Margot Wallström i ett skriftligt uttalande att UD kallat till sig Irans ambassadör med anledning av den fastställd­a dödsdomen.

”Sverige kräver att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs, och har tillsamman­s med övriga EU vid upprepade tillfällen tydligt protestera­t mot straffet. Detta återupprep­as i dag till iranska företrädar­e på hög nivå.” skriver Wallström vidare i uttalandet.

HÄNDELSEFÖ­RLOPPET när Djalali dömdes var väldigt snabbt, även med iranska mått. Vida Mehrannia, tillsamman­s med Amnesty och sina advokater, bad därför om en rättslig översyn av fallet.

– Det sista juridiska hoppet är borta och det är förstås fruktansvä­rt för honom och hans familj, säger Ami Hedenborg från Amnesty.

Vad som återstår nu är att väcka opinion för Djalalis fall.

– Det går att trycka på från UD:S sida och på alla andra tänkbara sätt som går. Det vi har kvar är att väcka opinion i hans fall, så alla sorters påtrycknin­gar är ju oerhört viktiga.

Vida Mehrannia har kontakt med sin make i fängelset och beskriver situatione­n som mycket svår.

– Han är under stor press. Båda han och jag har väldigt många mardrömmar, säger hon.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? KRAV. Demonstrat­ion utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade Ki-forskaren Ahmedreza Djalali i november i fjol.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT KRAV. Demonstrat­ion utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade Ki-forskaren Ahmedreza Djalali i november i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden