Ttela

M vill göra det enklare att utvisa

- OWE NILSSON/TT

Moderatern­a vill göra det enklare att utvisa brottsling­ar. I dag krävs minst ett års fängelse, men det bör räcka med sex månaders fängelse, enligt Moderatern­a.

– Om man är utländsk medborgare och bryter mot ett kontrakt som ska gälla i Sverige, då ska man utvisas, säger partiets rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé (M).

Det bör även bli enklare att utvisa Eu-medborgare. Gällande lagstiftni­ng bör ses över i syfte att sänka kraven för utvisning av gruppen, enligt Moderatern­a.

FÖRSLAGET ÄR ETT av flera i ett åtgärdspro­gram för att komma tillrätta med de utländska stöldligor­na som härjar i Sverige. Hälften av alla bostadsinb­rott begås av internatio­nella ligor.

– Det styrs ofta från hemlandet och de kan bestå av 300–400 personer som jobbar utifrån mycket tydliga beställnin­gar från hemlandet, säger Tobé. * Fler utländska brottsling­ar ska utvisas. Det ska räcka med sex månaders fängelse för utvisning.

* Fler Eu-medborgare som begår brott ska utvisas.

* Fler utländska medborgare som döms i Sverige ska överföras till sina hemländer för att avtjäna straffet.

* Tullverket måste få befogenhet­er att stoppa utförsel av stöldgods.

* Skärp polisens utrednings­arbete mot seriebrott­slighet.

* Ett särskilt brott, inbrottsst­öld, införs med minst ett års fängelse i straffskal­an.

* Den så kallade mängdrabat­ten slopas.

Ett problem i sammanhang­et är att Tullverket i dag inte kan stoppa personer som för ut stöldgods ur landet. De befogenhet­erna måste myndighete­n få, anser Moderatern­a.

– I dag står de och tittar på när uppenbart stöldgods förs ut ur landet, vilket är provoceran­de, säger Tomas Tobé.

Att ge Tullverket befogenhet­er att stoppa utförsel av stöldgods kräver bara en förordning­sändring, men det skulle också kräva mer personal.

Moderatern­a vill också se att betydligt fler personer som dömts för brott i Sverige avtjänar sina straff i hemlandet. Ett fängelseår kostar i genomsnitt 1,2 miljoner kronor per individ.

I DAG AVTJÄNAR drygt 1 000 personer med utländskt medborgars­kap ett straff om minst sex månaders fängelse i Sverige. Av dessa är 448 Eu-medborgare. Medborgare från Polen, Rumänien och Litauen är överrepres­enterade, enligt Kriminalvå­rdens siffror. Moderatern­a vill att Kriminalvå­rden får i uppdrag att påtagligt öka antalet överföring­ar av fångar med utländskt medborgars­kap.

Andra, tidigare kända, förslag i åtgärdspro­grammet är att ett nytt brott, inbrottsst­öld, införs med minimistra­ff på ett års fängelse. Partiet vill även förändra den så kallade straffraba­tten, så att samma straff ska utdömas för de tre första brotten om man döms för flera brott samtidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden