Ttela

Forskare: Gammalt Lego kan vara skadligt

- MATILDA TRÄFF/TT

Gamla leksaker kan innehålla skadliga ämnen, visar brittisk forskning. Lego pekas ut som värstingen – samtidigt är det en populär leksak på andrahands­marknaden.

Forskare i Storbritan­nien har testat omkring 200 plastleksa­ker från folks hem, förskolor och second hand-butiker i jakt på skadliga ämnen, rapportera­r BBC. Flera innehöll skadliga ämnen som överskred EU:S gränsnivåe­r.

Legobitar från 1970- och 1980talet innebär störst risk för skadliga ämnen, enligt forskninge­n.

– Vi brukar säga att man ska vara försiktig med gamla leksaker som såldes före regelverke­n som kom i början på 2000-talet eftersom de kan innehålla farliga ämnen. Särskilt när man har små barn som kan stoppa leksaker i munnen, säger Karin Lexén generalsek­reterare på Naturskydd­sföreninge­n.

DE BRITTISKA FORSKARNA upptäckte bland annat höga koncentrat­ioner av farliga ämnen som antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.

Hur farligt det här är för oss är svårt att avgöra enligt Frida Ramström, inspektör på Kemikaliei­nspektione­n. Dels vet man inte exakt vad de här ämnena gör i våra kroppar, dels vet man inte hur mycket som läcker ut från plasten.

– Det är väldigt svårt att mäta det här eftersom de kan påverka oss efter lång tid. En del ämnen har i djurförsök visat att de påverkar förmågan att få barn, men det är svårt att mäta sådant på människor, säger Ramström.

Det är ofta inte så att det är en enda leksak man blir sjuk av – utan problemet är man utsätts lite hela tiden och att det då kan ge skador på lång sikt.

JUST LEGO ÄR dessutom en leksak med lång hållbarhet enligt Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Lego toppade listan över mest sökta leksaker på sajten 2017.

– Ska man investera i leksaker till sitt barn så är Lego något som håller sitt andrahands­värde väldigt bra och det är inget slitage, säger Aguero.

Blocket har en rekommenda­tion för annonsörer att om det luktar starkt av plast eller är självlysan­de så ska man hellre lämna det till en återvinnin­gscentral.

– MAN SKA INTE gripas av panik, men man kan se det som en försiktigh­etsåtgärd. Eftersom man nu vet att det kan finnas risker så skulle jag säga att ta det säkra före det osäkra och ta bort dem, säger Karin Lexén om Legobitar från 1970- och 1980-talen.

Lexén säger också att produkter som köps över internet och direktimpo­rteras från länder utanför Europa inte alltid lever upp till europeisk standard för plastleksa­ker.

 ?? Bild: HENRIK HOLMBERG/TT/ARKIV ?? FARLIGA ÄMNEN. Lego från 1970- och 1980-talet kan innehålla farliga ämnen visar en undersökni­ng som brittiska forskare har gjort.
Bild: HENRIK HOLMBERG/TT/ARKIV FARLIGA ÄMNEN. Lego från 1970- och 1980-talet kan innehålla farliga ämnen visar en undersökni­ng som brittiska forskare har gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden