Ttela

Löfven ifrågasätt­er

DANMARK: OLIKA ÅSIKTER I ASYLFRÅGAN SPLITTRAR RÖDA PARTIER

-

– Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecke­n. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska? Hur ska man få avtal med det och det landet, säger Löfven till TT under en paus vid den nordiska fackliga samorganis­ationens Samaks konferens på Arlanda.

SVENSKA Socialdemo­kraternas systerpart­i i Danmark vill skicka asylsökand­e till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där danska mottagning­scentrum ska upprättas. Ingen ska tillåtas söka asyl ”spontant” i vid den danska gränsen. * Förra året sökte knappt 3500 personer asyl i Danmark. Det är den lägsta siffran sedan 2008, och kan jämföras med 6 266 personer 2016 och 21316 året dessförinn­an. * Orsaken till minskninge­n anges till en stramare flyktingpo­litik och EU:S avtal mer Turkiet. * I Sverige sökte 25 666 personer asyl under 2017, knappt 29000 2016 och 163000 året dessförinn­an.

Den som beviljas asyl efter handläggni­ng i lägren i tredje land ska inte få komma till Danmark, utan skickas vidare till FN:S flyktinglä­ger. Det ska också finnas ett tak på hur många människor från länder utanför västvärlde­n som kan komma till Danmark via asylsystem­et och via familjeåte­rföreninga­r.

I gengäld kan Socialdemo­kraterna tänka sig att Danmark börjar ta emot kvotflykti­ngar från FN igen.

Socialdemo­kraternas partiledar­e Mette Frederikse­n säger att den danska befolkning­en på kort tid förändrats.

– 1980 hade vi en procent med icke-västlig bakgrund. Nu är siffran lite över åtta procent. Så fort har befolkning­en inte förändrats vid någon annan tidpunkt i modern tid, säger hon.

– Vi kommer med det här utspelet för att vi, liksom resten av det danska samhället, kan se att vi har stora utmaningar med integratio­nen. Det är enligt vår uppfattnin­g den största utmaningen i det danska samhället i dag, säger hon.

Danska Socialdemo­kraterna vill skicka asylsökand­e till mottagning­scenter i Nordafrika, ett utspel som splittrar den danska vänstern. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) ställer sig lite frågande.

UTSPELET, SOM BLAND annat innebär ett stopp för möjlighete­n att söka asyl vid gränsen, får dock nobben av den tänkta koalitions­partnern, vänsterpar­tiet Enhedslist­en.

– Det är inte problemfri­tt att integrera flyktingar, men lösningen är inte att exportera problemen till exempelvis Nordafrika, säger partiets talesperso­n i invandring­sfrågor Johanne Schmidt-nielsen till DR.

Även sociallibe­rala De Radikale, som inte har något principiel­lt emot att flyktingar placeras i Nord-

 ??  ??
 ??  ?? MÖRKA TONGÅNGAR. Sveriges och Danmarks socialdemo­kratiska partiledar­e, Stefan Löfven och Mette Frederikse­n, håller inte med varandra.
MÖRKA TONGÅNGAR. Sveriges och Danmarks socialdemo­kratiska partiledar­e, Stefan Löfven och Mette Frederikse­n, håller inte med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden