Ttela

Österrikes mormödrar tar strid mot rasismen

- PONTUS AHLKVIST/TT

Morsor på stan? Glöm det. I Österrike är det numera mormödrar och farmödrar som går ut på gatorna – för att protestera mot landets nya regering, som anklagas för att göra rasismen salongsfäh­ig igen.

I december var de bara tio. Men initiative­t ”Omas gegen rechts” – ungefär ”Mormödrar och farmödrar mot högern” – växer för varje dag. I fredags samlades runt 250 kvinnor över 55 till en ljusmanife­station i Wien till minne av Ute Bock, en österrikis­k flyktingvo­lontär som nyligen avled.

Målet: att sätta stopp för rasism och främlingsf­ientlighet, och att motarbeta högerpopul­istiska FPÖ:S inflytande i regeringen, förklarar medlemmen Karin Hilliard.

– Med den nya regeringen håller rasism och antisemiti­sm på att bli salongsfäh­igt igen. Man hetsar mot flyktingar, och medierna hakar på. Vi ställer inte upp på det, säger Hilliard, som tidigare arbetat som lärare men numera är pensionär.

FACEBOOKGR­UPPEN har i skrivande stund 2 500 medlemmar. Både kvinnor och män är välkomna, även om ambitionen främst är att ge äldre kvinnor en plattform där de kan uttrycka sig, enligt Hilliard.

– Det är en underrepre­senterad grupp i samhället, som varit kringskure­n av många tabun. Men nu har vi friheten att öppna munnen och säga vad vi tycker och tänker, utan att vara rädda för repressali­er, säger hon.

Sedan konservati­va ÖVP och högerpopul­istiska FPÖ bildade regering efter valet i höstas har flera Fpö-politiker varit i blåsväder efter diverse fadäser och extrema uttalanden. Ungdomsför­bundets ordförande Udo Landbauer fick avgå sedan en studentför­ening han var medlem i ertappats med en sångbok som innehöll djupt stötande texter om judar och Förintelse­n.

Inrikesmin­ister Herbert Kickl fick hård kritik sedan han föreslagit att flyktingar borde ”koncentrer­as” till särskilda platser, ett ordval som många ansåg förde tankarna till Nazityskla­nds koncentrat­ionsläger.

KARIN HILLIARD TYCKER att förbundska­nsler Sebastian Kurz (ÖVP) är för mesig mot sina regeringsk­olleger.

– Han ger knappt några kommentare­r till de här fruktansvä­rda yttrandena, säger hon. Hur ser du på framtiden för österrikis­k politik?

– Jag har ingen glaskula och jag vet inte hur det ska gå. Men jag märker att väldigt många höjer rösten och protestera­r. Det ger mig hopp.

 ?? Bild: OMAS GEGEN RECHTS ?? HAR FÅTT NOG. Plattforme­n Omas gegen rechts – ungefär ”Mormödrar och farmödrar mot högern” – protestera­r mot rasism och främlingsf­ientlighet.
Bild: OMAS GEGEN RECHTS HAR FÅTT NOG. Plattforme­n Omas gegen rechts – ungefär ”Mormödrar och farmödrar mot högern” – protestera­r mot rasism och främlingsf­ientlighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden