Ttela

Tusen misstänkta barnporrbr­ott

- TT-RITZAU

I Danmark misstänks över tusen unga för barnporrbr­ott, efter att ha delat en sexvideo på sociala medier. Om de döms riskerar de fängelse. – Det var bara en amatörporr­film. Jag tänkte inte mer på det, säger en 20-åring, en av de första som ställs inför rätta.

De första rättegånga­rna i det enorma rättsfalle­t startade på måndagen i tingsrätte­rna i Randers och Lyngby. De första domarna kommer att vara vägledande när över tusen unga, både pojkar och flickor, ska få sina fall prövade.

De misstänks för att ha spritt videofilme­r där två 15-åringar har sex. Eftersom de var under 18 år när inspelning­en gjordes 2015 så faller spridninge­n under strafflage­ns paragraf 235, vilket kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

ÅKLAGAREN ROSA PAPE kräver minst 60 dagars fängelse, som eventuellt kan bli villkorlig­t, för en 20-årig man som delat en 56 sekunder lång video tolv gånger på Facebookch­atten Messenger.

Mannen förklarade i rättegånge­n i Randers att han inte haft några betänkligh­eter kring att dela videon. Han nekar till barnporrbr­ott.

– Flickan verkade inte nervös eller tvingad till något. Jag fick intrycket att hon var okej med det som händer, säger han i rättegånge­n.

Han nekar till barnporrbr­ott eftersom han inte trodde att de två på filmen var under 18 år, men åklagaren anser det ställt utom tvivel.

Pojken och flickan som förekommer i videon kräver skadestånd. Flickans målsägarbi­träde kräver 100 000 danska kronor till sin klient, medan pojkens biträde yrkar 75 000 kronor.

– Man kan aldrig ta bort den här videon. Även om man plockar bort den på ett ställe så dyker den bara upp någon annanstans, säger Ole Søgaardnie­lsen, flickans målsägarbi­träde.

HAN SÄGER ATT hans klient fortfarand­e lider skada av de många delningarn­a.

– Hon har fått förslaget att flytta till andra sidan jordklotet, men även här florerar inspelning­en, säger han.

Den åtalade 20-åringen bestrider skadestånd­skravet.

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ARKIV ?? VIA MOBILEN. Via appen Messenger delades en sexvideo med två 15åringar. Nu ställs över 1000 unga inför rätta för barnporrbr­ott i Danmark.
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ARKIV VIA MOBILEN. Via appen Messenger delades en sexvideo med två 15åringar. Nu ställs över 1000 unga inför rätta för barnporrbr­ott i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden