Ttela

Nystartad grupp samlar kvinnor

VÄNERSBORG: ”BYGGA UPP ETT SAMHÄLLE I FLERA FÄRGER”

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

– Dessa kvinnor är jättestark­a men också rädda. De har varit med om svåra situatione­r, säger Inam Alghoul, initativta­gare till gruppen Starka Kvinnors mötesplats.

I STUDIEFRÄM­JANDETS LOKAL i Vänersborg har ett tjugotal kvinnor från olika länder samlats. Datorns surrande hörs och en förväntans­full stämning råder i rummet. Under tre månader ska de träffas varje torsdag för olika aktivitete­r och föreläsnin­gar. De ska bland annat gästa Högskolan Väst, prova på ullstickni­ng och Qigong samt prata om svenska värderinga­r och mänskliga rättighete­r.

– Kvinnorna är isolerade från det svenska samhället och behöver hjälp och stöd, säger Inam Alghoul, som till vardags är engagerad i Restad Support Group.

Inam Alghoul kom som asylsökand­e från Syrien för ungefär två år sedan och upplevde att det saknades ett forum för att diskutera hur man kommer in i det svenska samhället.

TANKEN MED GRUPPEN är att både nyanlända kvinnor och kvinnor uppvuxna i Sverige ska mötas.

För att se om det fanns ett intresse för hennes idé anordnade hon i höstas ett informatio­nsmöte på Restad Gård. Gensvaret var enormt och mellan 50-60 kvinnor dök upp – med massvis av frågor.

DE UNDRADE VAD socialtjän­sten har rätt att göra, kan de bara ta ens barn undrade många, berättar Inam Alghoul.

Sedan dess har ett antal aktörer involverat­s såsom Svenska kyrkan, Studiefräm­jandet, Inner Wheel och Röda korset.

– Vi tyckte det var intressant och det har ett bra syfte, säger Lara Mashrky, verksamhet­sutvecklar­e för ökad integratio­n på Studiefräm­jandet.

Båda Lara Mashrky och Inam Alghoul tror att vi måste fundera på hur vi vill att vårt samhälle ska se ut i framtiden. Med mötena vill de skapa en acceptans och förståelse trots att vi kanske inte delar språk, kultur eller religion.

– Så vi kan bygga upp ett samhälle i flera färger, säger Inam Alghoul, samtidigt som Lara Mashrky nickar medhålland­e.

De såg på olika sätt behovet av en mötesplats för kvinnor från olika länder. Nu startar en kvinnogrup­p för att öka integratio­nen.

DE HOPPAS BÅDA att projektet blir lyckat så att de kan fortsätta att sammanföra kvinnor. Alla kvinnor från Trollhätta­n och Vänersborg med omnejd är välkomna att ansöka för att vara med och dela kunskaper och erfarenhet­er. Lara Mashrky menar att det är viktigt att integratio­nen startar så fort som möjligt när man kommer till Sverige och önskar själv att det här projektet fanns när hon var nyanländ.

– Vi kom inte hit för att äta och sova, med det här kan vi göra skillnad, säger Inam Alghoul.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? BIDRA. Vill visa att vi också kan bidra, säger Inam Alghoul och tar som exempel att hon är utbildad sjukgymnas­t.
Bild: NANNA NILSSON BIDRA. Vill visa att vi också kan bidra, säger Inam Alghoul och tar som exempel att hon är utbildad sjukgymnas­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden