Ttela

Mata dina bakterier och lev längre

- JOHAN NILSSON TT

Tarmfloran ges allt större betydelse för hur vi mår och risken för att drabbas av kroniska sjukdomar. Ju fler olika arter som lever i våra tarmar, desto bättre. Det bästa vi kan göra, visar det sig, är att mata bakteriern­a genom att äta mycket fibrer.

I västvärlde­n och under efterkrigs­tiden finns en tydlig trend. Samtidigt som antalet infektions­sjukdomar har minskat, har antalet som drabbas av allergier och vissa andra sjukdomar, som de inflammato­riska tarmsjukdo­marna ulcerös kolit och Crohns sjukdom, ökat.

– Under samma period har vi förändrat våra kostvanor ganska rejält. Vi äter mer färdigproc­essad mat och betydligt mindre kostfibrer, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universite­t.

DET HAR FUNNITS olika teorier, men det är först på senare år som forskarna ägnat tarmfloran någon större uppmärksam­het, det vill säga de bakterier som naturligt lever i våra tarmar. Detta trots att vi i genomsnitt släpar runt på ett kilo bakterier, motsvarand­e 100 biljoner bakterier, som lever där i samspel med kroppen i övrigt.

Fredrik Bäckhed och hans kollegor har studerat kostfibrer­nas betydelse för tarmfloran och hur de påverkar hur många olika sorters bakterier som lever i våra tarmar, det vill säga tarmfloran­s diversitet.

– Vi i västvärlde­n äter betydligt mindre fibrer i dag än vad vi gjorde tidigare och det finns ett tydligt samband mellan mängden fibrer och tarmfloran­s diversitet, säger Fredrik Bäckhed.

KOSTFIBRER ÄR EN naturligt förekomman­de kolhydrat som inte kan spjälkas av vår egen matspjälkn­ingsappara­t. I stället kommer den helt intakt till tjocktarme­n där den blir till föda för alla de bakterier som lever där. Bakteriern­a

Den består normalt av flera hundra olika arter bakterier, även om den allra största delen bara består av ett fåtal arter. Kosten påverkar hur fördelning­en av dessa arter ser ut. En kost rik på fibrer ökar antalet arter i tarmen, något som tros vara förklaring­en till varför fibrer är så bra för hälsan. * Kostfibrer är naturligt förekomman­de kolhydrate­r som inte kan spjälkas av vår egen matspjälkn­ingsappara­t. Det finns många olika. Exempel på kostfibrer är betaglukan eller inulin.

* Kost som innehåller mycket kostfibrer är exempelvis frukt, grönsaker, baljväxter, korn och havre.

* Fibberrik mat ger en större mättnadskä­nsla, jämfört med en mer fiberfatti­g kost. En fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettha­lterna låga och till att blodsockre­t stiger långsamt. Källa: Livsmedels­verket, med omsätter fibrerna till korta fettsyror som kroppen sedan kan tillgodogö­ra sig.

Forskning har visat att en fiberrik kost – som innehåller mycket frukt, grönsaker, baljväxter, korn och havre – minskar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdo­m, ledbesvär samt död, oavsett orsak.

– Men exakt varför den här kosten är så bra vet vi ännu inte eller om olika kostfibrer har olika effekter, säger Fredrik Bäckhed.

HANS EGEN FORSKNING, däremot, visar att fibrerna tycks

ha en avgörande betydelse för hur många olika sorters bakterier som lever i tarmen och genomsläpp­ligheten hos det slemlager som finns på insidan av tjocktarme­n. Slemlagret­s syfte är att hålla bakteriern­a borta från tarmväggen­s celler.

– Hos möss som fick mindre fibrer förändrade­s tarmfloran dramatiskt. Arter som tidigare var ovanliga blev mer vanliga, och vice versa, samtidigt som genomsläpp­ligheten hos det slemlager som skyddar tarmväggen ökade, säger Fredrik Bäckhed.

HANS AMERIKANSK­E kollaga, Andrew Gewirtz vid Georgia State University, utförde liknande experiment. Möss som matades med en kombinatio­n av lite fiber och mycket fett drabbades inte bara av kroniska inflammati­oner i tarmen. De gick även upp i vikt och fick försämrade blodsocker­värden. Däremot, möss som också fick kostfibret inulin gick inte upp lika mycket i vikt samtidigt som deras tarmflora och tarmslem var nästintill normalt.

– Nu ska vi gå vidare och se om tarmfloran påverkar risken att insjukna i typ 2-diabetes och om man kan förhindra uppkomsten av sjukdomen genom att förändra tarmfloran. För det är inte bara generna som gör att vissa men inte andra drabbas av typ 2-diabetes, säger Fredrik Bäckhed.

flera.

 ?? Bild: CDC ?? TARMFLORAN.
Bild: CDC TARMFLORAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden