Ttela

Stina vågar börja fundera över OS

- LASSE MANNHEIMER TT

Hon pratar som vanligt hellre om korsord än om medaljer. Men för en gångs skull, om så bara för en kort sekund, ser Stina Nilsson fram emot en tävling. – Det ska bli väldigt kul med OS, säger sprintstjä­rnan.

Här och nu eller möjligtvis då. Det är de enda perspektiv som brukar gälla för Stina Nilsson i intervjuer. Sällan vill hon diskutera annat än den skidåkning­en som sker just för stunden.

Då pratar hon hellre om korsord. Knep och knåp-specialist­en har så klart kryddat Os-packningen med ett antal ordflätor.

– JAG HAR MED ganska många faktiskt, och framför allt sådana där jättekorso­rd som jag tänker sätta upp på väggarna i sällskapsr­ummen, så att vi kan lösa dem tillsamman­s, säger Stina Nilsson. Och fortsätter: – Det gjorde jag i julas med min familj, och det var väldigt kul.

Men med mindre än en vecka kvar till OS går hon för ovanlighet­ens skull ifrån sina principer, och ger sig själv tillåtelse att tänka på det som komma skall.

– Jag ser fram emot hela Osklumpen liksom. Det ska bli väldigt kul, nu börjar det kännas väldigt nära också. Om du hade frågat i somras hade jag kanske svarat att jag inte alls tänkte så mycket på det. Men nu känns det ändå ganska nära, och då börjar det faktiskt kännas okej att tänka på det, säger Stina Nilsson. Det är ovanligt för dig att se framåt.

– Ja, jo, men alltså, jag är ju inte där än. Men jag känner det på många runt omkring mig hur stämningen börjar höjas och alla går in i sin bubbla. Och det är en grej som jag tycker är väldigt kul och inspireran­de.

Os-formen är där den ska vara med bara dagar kvar till säsongens stora mål. Framför allt i sprint och sprintstaf­ett är Stina Nilsson ett av Sveriges största guldhopp.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på formen mer än att göra det så bra som möjligt varje dag, för det går fortfarand­e att göra väldigt mycket för att påverka den. Det finns fortfarand­e många detaljer som jag vill slipa på som gör att jag kan bli ännu bättre förberedd. 24 juni 1993. IFK Mora.

brons i sprintstaf­ett och 10:a i sprint 2014. VM: silver i sprint, sprintstaf­ett och stafett 2015, stafett 2017. 17 segrar i världscupe­n. * Men där jag står just nu... jag känner att jag inte vill vara någon annanstans.

Förra säsongen tog hon nio världscups­egrar. I vinter har det hittills blivit tre och hon väntas göra upp om sprintguld­et i Pyeongchan­g med i första hand norskan Maiken Caspersen Falla.

– JAG HOPPAS få ut alla detaljer som jag har slipat på. Alla de timmar som jag har lagt ner, jag vill att det ska kännas bra i spåren. Att jag kommer dit och känner att jag har gjort allt jag kan, och så får vi se vad det räcker till.

I Sotji för fyra år sedan tog hon brons i sprintstaf­ett tillsamman­s med Ida Ingemarsdo­tter. Spelen blev en succé för det svenska längdlands­laget, som tog elva medaljer. Stina Nilsson vet inte om man kan vänta sig likadana framgångar­na i år.

– Det är jättebra att svenska folket hoppas att det går bra för oss. Men jag tänker inte spekulera i några siffror, det är inte min grej att göra. Jag vill bara att de ska hålla tummarna för oss så ska vi göra vårt bästa.

– Men jag har ganska bra känsla. Vi känns sammansvet­sade, på tå.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? PÅ VÄG. Det börjar närma sig tävlingsda­gs nu för Stina Nilsson, här med landslagsk­ompisen Anna Haag vid förlägret i den japanska före detta vinter-osstaden Sapporo. Och nu börjar Stina ställa in sig på tävlingarn­a.
Bild: CHRISTINE OLSSON PÅ VÄG. Det börjar närma sig tävlingsda­gs nu för Stina Nilsson, här med landslagsk­ompisen Anna Haag vid förlägret i den japanska före detta vinter-osstaden Sapporo. Och nu börjar Stina ställa in sig på tävlingarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden