Ttela

Nu kan du be om leg över nätet

-

Ska du köpa eller sälja något dyrt på internet? Eller skriva avtal med någon på annan ort? Nu kan du be andra identifier­a sig och signera med bank-id.

Du är säkert van att identifier­a dig med bank-id när du gör affärer på nätet. Nu kan du också be andra att legitimera sig och signera med bank-id. Tjänsten heter min.ebox och är gratis att använda för privatpers­oner och företag.

Du behöver inte registrera dig för ett konto, det räcker att du och de du ska kommunicer­a med har bank-id. Du loggar in på min. ebox.nu. Där kan du skriva ett meddelande och ladda upp avtal eller andra filer. Du får en länk som du sen skickar till vilka du vill. Det går att skydda länken med ett lösenord om du vill vara säker på att bara rätt mottagare kan använda den.

Den som får länken måste logga in med sitt bank-id för att se meddelande­t eller filerna.

Du kan välja om du vill se personens personnumm­er eller inte.

Du kan välja om något dokument ska signeras.

– Juridiskt sett är en signering med bank-id lika giltig som en fysisk signatur, säger Peter Korinek, en av utvecklarn­a och vd på Tellustalk AB, företaget som startade tjänsten i höstas.

HAN SÄGER ATT tjänsten kommer att fortsätta att vara gratis.

Det finns många befogade varningar på nätet för att lämna ut sitt bank-id till andra. Men den som loggar in på min.ebox.nu lämnar inte ut koden till sitt bank-id till någon annan. Tjänsten är inte kopplad till ditt bankkonto utan låter dig bara använda bank-id för att kontroller­a någons identitet och be någon signera dokument.

Om personnumm­er används visas det inte för andra inbjudna, bara för den som skickat ut inbjudan.

DU KAN ANVÄNDA tjänsten för att sluta ett juridiskt bindande avtal över nätet, men också för att dela med dig av konfidenti­ell informatio­n, där du vill vara säker på att rätt personer har tagit del av ditt meddelande. Eller för att kontroller­a att en person du har kontakt med över nätet verkligen är den han eller hon utger sig för att vara.

KANSKE LÅTER DET krångligt, men det är inte särskilt svårt att använda tjänsten. Du kan läsa mer om den och prova själv på min.ebox.nu.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? LEG PÅ NÄTET. Att logga in med bank-id är ett säkert sätt att legitimera sig på nätet. Min.ebox.nu är en tjänst där du kan be andra legitimera sig med bank-id utan att det kostar något.
Bild: EVA WIESELGREN LEG PÅ NÄTET. Att logga in med bank-id är ett säkert sätt att legitimera sig på nätet. Min.ebox.nu är en tjänst där du kan be andra legitimera sig med bank-id utan att det kostar något.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden