Ttela

SJ VILL KÖRA TÅG UTANFÖR SVERIGE

- TT

SJ ska lägga anbud på tågsträcko­r i Norge och Danmark. Ska tågbolaget stå emot konkurrens­en i Sverige måste det ha en större marknad att operera på, enligt vd:n.

I Sverige är tågmarknad­en avreglerad sedan många år. Nu är resten av Europa på gång. SJ kommer under våren att lägga ett första anbud, på att sköta tågtrafike­n i södra Norge. Fler anbud kommer att följa efter det.

SJ:S vd Crister Fritzson säger att det är nödvändigt för bolaget att växa utanför Sveriges gränser.

– Om alla våra konkurrent­er jobbar på en europeisk, eller till och med global marknad, måste vi ha en större marknad att jobba på. Annars kommer vi att bli en för liten operatör.

SJ SKA DE närmaste åren investera miljarder i nya och ombyggda fordon, och IT.

– Vi måste ha en större marknad för att slå ut våra investerin­gar på, annars blir kostnadern­a för stora, säger Crister Fritzson.

Rekordmång­a resenärer åkte med SJ under fjolåret. Enligt bolaget såldes 30 miljoner Sj-biljetter, två miljoner fler än året före och också det högsta antalet hittills. Men vinsten föll med 20 procent till följd av att det statliga bolaget blivit av med pendeltågs­trafiken i Stockholm.

RÖRELSEVIN­STEN FÖR helåret 2017 landade på 666 miljoner kronor. Också marginalen pressades ner något, enligt vd:n på grund av högre investerin­gskostnade­r.

Enligt ledningen förbättrad­es SJ:S punktlighe­t under förra året. För lång- och medeldista­nstågen gick den från 88 till 90 procent.

– Vi kan se att vår påverkan på punktlighe­ten är endast 8 procent. Resten är påverkan från andra operatörer eller infrastruk­tur. Över tid när det blir mindre banarbete och infrastruk­turen blir mer robust kommer punktlighe­ten att öka, säger Fritzson.

UNDER ÅRET SKA SJ ta beslutet vilken tågleveran­tör som ska bygga bolagets 30 nya tåg för långdistan­strafik, som ska ha en maxhastigh­et på 250 kilometer i timmen. Offerter ska tas in under våren.

– Vi har nått vårt kapacitets­tak. Vi har inte fler tåg att sätta i trafik och det finns en enorm efterfråga­n på resor.

Parallellt med det kommer det första ombyggda X2000-tåget sättas i trafik i höst, sedan rullar ett tåg i månaden ut enligt planen. De första renoverade nattvagnar­na ska vara klara kring årsskiftet.

Crister Fritzson tycker att det är tydligt att tåget blir allt mer attraktivt.

– Varannan resenär säger att huvudskäle­t till att man väljer tåget är hållbarhet, säger han apropå den flygdebatt som tagit fart den senaste tiden.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? FÖRLORAD INKOMST. Vinsten föll sedan pendeltågs­trafiken i Stockholm försvunnit från SJ:S meny.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT FÖRLORAD INKOMST. Vinsten föll sedan pendeltågs­trafiken i Stockholm försvunnit från SJ:S meny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden