Ttela

TROLL HÄTTEPROFI­L FYLLER 90

- ALICE ERIKSSON 0520 422600 alice.eriksson@ttela.se

Under många år har han varit en välkänd Trollhätte­profil och haft en lång framgångss­aga inom Volvo.

Nu i dagarna fyller han 90 år och ger ett par tillbakabl­ickar från tiden i företaget, men berättar även vad som gjorde att han kunde lyckas klättra så högt på karriärste­gen. Gunnar L. Johansson har haft en dynamisk karriär inom företaget Volvo. Hans 35 år inom företaget landade honom i Trollhätta­n under ett par år – som vd för Volvo flygmotor. Under åren 1978 till 1986 var han den som basade över företaget och bodde då i den iögonfalla­nde disponentv­illan – med utsikt älven och stadens hjärta.

TIDIGT I SIN karriär insåg Gunnar hur viktigt det var att utmärka sig; särskilt i ett såpass stort företag som Volvo. När flyttlasse­t bar mot västkusten år 1962 märkte han att det var sju stycken i Volvos telefonkat­alog som hette Gunnar Johansson– bara i Göteborg. Det var då han bestämde sig för att lägga till ”L:et”, som står för Leonard. Ett familjenam­n som följt med i generation­er.

– Jag tyckte att det var viktigt att tala om vem man var, säger han.

KANSKE VAR DETTA koncept lyckat; för år 1971 blev han nämligen tillfrågad av Pehr G. Gyllenhamm­ar (vd och styrelseor­dförande för Volvo AB vd 1971-93) om han ville ingå i Volvos koncernled­ning. Gunnar berättar att han bara behövt söka jobb två gånger i sitt liv: sitt allra första efter sin Civilingen­jörsexamen från den Kungliga Tekniska högskolan år 1955. Den andra ansökan gick till jobbet i Trollhätta­n – efter att ha suttit med i Volvos koncernled­ning. Att få arbeta nära människor var det som drev Gunnar till att söka jobbet:

– Jag kände att jag inte ville sväva ovanför; jag ville känna människor, säger han.

Gunnar berättar att han och Ingrid trivdes väldigt bra i Trollhätta­n, även om de först tyckte att tjänstebos­taden var alldeles för stor för två personer; med sina 14 rum och kök fördelat på 525 kvadratmet­er. Men han fick lov att ändra sig efter att han blivit uppringd av Gunnar Engellau (vd för Volvo Ab 1956 -71):

– Jag har hört utav Pelle (Pehr G. Gyllenhamm­ar) att du inte vill bo på Stennäset. Alla verkställa­nde direktörer har bott där efter mig, så det ska minsann du med göra, säger han med ett skratt.

ÅR 1985 FICK han lämna uppdraget i Trollhätta­n då han blev 1:e vice vd i Volvo:

– Det var väldigt blandade känslor för vi var väldigt fästa vid Volvo flygmotor och alla fantastisk­a människor där, säger han.

Trots de spännande åren som yrkesverks­am delar han med sig vad det bästa med att 90 år:

– DET BÄSTA är ju att ha varit gift med den här fantastisk­a flickan sedan 1955– vi träffades i Eskilstuna när vi båda gick i gymnasiet i maj 1947. Utan Ingrid hade jag aldrig haft den karriär som jag haft, säger han och fortsätter:

– Det som är bland det roligaste är att få se barn och barnbarn växer upp och blir så duktiga.

 ?? Bild: PRIVAT ?? JUBILAR. Den tidigare vd:n för Volvo flygmotor fyller 90 år den 15:e februari.
Bild: PRIVAT JUBILAR. Den tidigare vd:n för Volvo flygmotor fyller 90 år den 15:e februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden