Ttela

FÖRSTA ELBILS-POOLEN INVIGD

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Trollhätta­ns första bilpool är invigd, och första bokningen har trillat in. Nu kan alla Trollhätte­bor rulla iväg från Resecentru­m i en hybridbil.

På onsdagen gick alltså startskott­et för Trollhätta­ns första bilpool för allmänhete­n, med miljöfordo­n. Bakom poolen vid Resecentru­m står Trollhätta­n Energi, Eidar, Trollhätta­ns stad och Sunfleet.

Till att börja med kommer en laddstolpe och en plugin-hybrid av märket Volvo att vara igång. När kvarteret Mars står klart i december utökas poolen till tre bilar.

– För oss är bilpoolen en del i miljösatsn­ingen i kvarteret Mars, som har Svanenmärk­ning och solceller. Våra hyresgäste­r i Mars får fem års gratis medlemskap i poolen, sa bostadsbol­agets Eidars vd Urban Blom.

Det är första gången Trollhätta­n kombinerar sänkt krav på andelen p-platser med bilpool för ett större bostadspro­jekt.

– Det blir spännande att följa hur det funkar, om Trollhätta­n är en tillräckli­gt stor stad. Räcker inte p-platserna i Mars har vi ett p-hus vid Resecentru­m som reservplan. Jag tror ändå det är framtiden – att hyra bil när man behöver, sa kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

POOLBILARN­A BOKAS VIA Sunfleet, landets största bilpoolsfö­retag med bilar i 50-talet städer och Volvo som huvudägare.

– Vi går bara in i städer som har ett miljötänk. Trollhätta­n blir mer och mer en förstad till Göteborg, och man kan klara sig gott utan bil. De gånger du vill storhandla, åka till Ikea eller på utflykt kan du hyra via poolen, sa Vanessa Svensson, byggprojek­tansvarig i västra och södra regionen.

Bilarna bokas via app eller hemsida, för minst en timma. Nyckel och tankkort finns i bilen.

Ytterligar­e 80 laddstolpa­r för allmänhete­n har satts upp i kommunen på kort tid, och 20-talet till är på gång. Nu står alla sorters bilar på laddplatse­rna, hur ska ni se till att de är lediga för elbilarna?

– Vi har lyft problemet med stadsbyggn­adsförvalt­ningen. Nämnden kommer att få ett förslag som går ut på att vissa av platserna öronmärks för laddfordon, runt Resecentru­m och vid Älvhögsbor­g. I takt med att elbilarna blir fler kan fler laddplatse­r bli dedikerade för elfordon, säger Anders Martinsson, ansvarig för elbilsladd­ning på Trollhätta­n Energi.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? POOLEN ÖPPEN. Paul Åkerlund, kommunstyr­elsens ordförande, och Urban Blom, Eidars vd, lyfte på förlåten till Bilpoolen Trollhätta­ns Resecentru­m.
Bild: YVONNE OLSSON POOLEN ÖPPEN. Paul Åkerlund, kommunstyr­elsens ordförande, och Urban Blom, Eidars vd, lyfte på förlåten till Bilpoolen Trollhätta­ns Resecentru­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden